Предложеният за генерален консул на България във Валенсия Пламен Георгиев

...
Предложеният за генерален консул на България във Валенсия Пламен Георгиев
Коментари Харесай

За консулите няма изискване колко добре да владеят чужди езици

Предложеният за общоприет консул на България във Валенсия Пламен Георгиев би трябвало да знае два езика, само че няма условие на какво равнище. Това обясниха от пресцентъра на Министерството на външните работи пред " Дневник ".

Според Закона за дипломатическата работа началник на задгранично посланичество би трябвало да " владее минимум два непознати езика, най-малко единият от които формален за Организацията на обединените народи, или процедурен език, употребен от Европейската комисия ". В Закона не е упоменато категорично условие за равнището на притежаване на непознатите езици, прецизират от пресцентъра.

В формалната биография на Пламен Георгиев, оповестена на уеб страницата на Народното събрание около процедурата за избора му за началник на КПКОНПИ при започване на 2018 година, е посочено, че той владее испански език на равнище А2 за четене, писане и диалог.

Георгиев бе утвърден от държавното управление да заеме поста по-рано този месец, без държавната пресслужба да заяви публично за това. Дни преди решението на кабинета пък Висшият правосъден съвет прекъсна отпуската си, с цел да го възвърне в профилираната прокуратура, като това категорично беше направено със задна дата, с цел да не се прекъсва юридическият му стаж.

Той подаде оставка от поста ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) в последния работен ден на Народното събрание преди лятната почивка - 31 юли, след месеци на насилствена отпуска, по време на която течеше инспекция по изнесената в медиите информация, че има противозаконна тераса към жилището си в София.

Новата служба

Назначаването на консули не изисква удостоверение от президента, както е при посланиците. Законът за дипломатическата работа разрешава по изключение за началник на задгранично посланичество (посланик, консул, общоприет консул) може да бъде назначено лице, което не е от състава на дипломатическата работа, в случай че това е " изявена персона, която се употребява с несъмнено положително име и престиж в Република България ".

Заплатата

Основната месечна заплата се дефинира от Министерския съвет по предложение на министъра на външните работи, който дефинира самостоятелния размер на месечната заплата за заеманата служба, обясниха още от пресцентъра на Министерство на външните работи за " Дневник ".

За времето на задграничния мандат служителят получава с изключение на възнаграждението си и командировъчни средства, а размерът им се дефинира с разпоредба на Министерския съвет според от страната на командироване, дипломатическия сан, длъжността на служителя и броя на членовете на фамилията му, които го съпровождат в приемащата страна.

Колко българи ще обслужва

Автономните области, обслужвани от Генералното консулство, са Валенсия, Мурсия, Кастиля ла Манча и Балеарските острови. Българите, пребиваващи трайно там, са 43 531 по публични данни на Националния статистически институт на Кралство Испания към 1 януари 2019 година, прецизираха от пресцентъра на министерството.

Ден по-рано институцията изясни, че следва разкриване на консулство на България в Барселона и защото се чака то да бъде извънредно натоварено, за негов началник е избран опитният доскорошен консул във Валенсия Цветелин Цолов. Георгиев пък ще заеме неговото място.

На въпрос на " Дневник " какви са претекстовете за избора на Пламен Георгиев от пресслужбата на Външно министерство дадоха отговор: " Той е работил досега извънредно добре с испанските правоохранителни органи, а работата на генералния консул в този консулски окръг изисква извънредно добра съгласуваност с локалните служби, той владее и испанския език ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР