Предложеният нов механизъм за защита на бюджета на ЕС от

...
Предложеният нов механизъм за защита на бюджета на ЕС от
Коментари Харесай

Андрей Новаков: Принципът "пари срещу законност" в бюджета на ЕС няма да засегне България

Предложеният нов механизъм за отбрана на бюджета на Европейски Съюз от финансови опасности, свързани със недостатъци в правораздаването, " към този момент провокира много несъгласия в Европейския парламент, ще провокира и доста такива в Съвета на Европейски Съюз. Аргументите в поддръжка на сходна концепция са ясни, само че същински значими се оказват причините срещу. Те са чисто на практика и политически ". Това съобщи в изявление за " Дневник " българският евродепутат Андрей Новаков (Европейска национална партия; ГЕРБ).
През април той бе бе определен за основен договарящ по главния правилник за европейските структурни и капиталови фондове след 2020 година В началото на май Европейската комисия показа предлагането си за нов дълголетен бюджет на Европейски Съюз за интервала 2020-2027 година В предлагането има редица новости като прекъсване на еврофондовете за страни със едва правораздаване, понижаване на средствата за някои от обичайните политики на Европейски Съюз (кохезионна и селскостопанска) и повече средства за сигурност, защита и нововъведения. Комисията предлага финансирането на общата селскостопанска политика и на политиката на доближаване да се понижи умерено - и за двете политики с към 5%, - с цел да отразява новата действителност на съюз с 27 страни.

Точка за популистите

" Нека да си представим, че този правилник влиза в действие от утрешния ден. Непосредствените му получатели са страни в Централна Европа, в някои от които назряват евроскептични настроения. Разпоредбите на регламента плануват прекъсване на европейско финансиране при дефицити в правилото на правовата страна. Тогава се случват три неща: укрепват се причините на антиевропейската изразителност на локално ниво; биват наказвани бенефициентите на кохезията – общини, бизнес, млади хора; антиевропейските настроения ще се отразят пагубно на резултата от европейските избори с съществени спечелили крайните популисти и евроскептици ", разяснява Новаков.

По думите му би трябвало да се търси златната среда сред запазване полезностите и правилата на Съюза, и отбягване на непоправими вреди. " Просто би трябвало да потърсим други способи. Що се отнася до България, не съществуват никакви опасности от попадането ни в обсега на регламента ", добавя още евродепутатът, имайки поради оферти принцип за пари против правда.

Пренабрежимо малко понижение

На въпроса в каква степен България ще бъде наранена от плануваните съкращения в кохезионната политика, той дава отговор, че " е прекомерно рано за съответни догатки, само че заради голямата разлика, над четири пъти, сред импортираните в бюджета на Европейски Съюз средства от страната ни и получените през фондовете, евентуално ще бъде пренебрежимо малко понижение ".

Въпреки това Новаков се тревожи, че към момента се чуват гласове, призоваващи за все по-мащабни съкращения по отношение на всички, в това число от негови сътрудници. " Ако примем, че след година договаряния, реализираме понижение от приблизително 5%, имам вяра, че за България то би било още по-малко и поради забележителната по размер поддръжка, която получаваме по стратегии с пряк мениджмънт в Брюксел като " Свързана Европа " да вземем за пример ", добавя евродепутатът.

По думите му Европейската комисия е дала мотив за комплициране и подозрения за това какъв брой транспарантно е представянето на числата и има забележителна разлика при пресмятането им в настоящи цени или при включване резултата на предстоящата инфлация до 2027г.

Опростяване

Новаков отбелязва, че европейският бюджет еволюира с потребностите и се приспособява добре, като включва нови цели, съхранявайки обичайните такива. Настоящата многогодишна финансова рамка възлиза на малко над 1 трлн. евро. Кохезионната и селскостопанската политики съставляват почти 60% от този бюджет. Европейските структурни и капиталови фондове са близо 35% от седемгодишния бюджет. По думите му въпреки действително видяно, от предлагането на Еврокомисията да е видно, че делът на двете обичайни политики понижава, това не наложително значи понижаване на парите, изключително при разполагаем по-голям бюджет и спомагателни цели, като защита, сигурност и миграция.

" Както съм споменавал нееднократно, задачата ми е размерът и пропорцията на идващият кохезионен бюджет за общините и бизнеса да са колкото се може по-близо до сегашните ", добавя евродепутатът.

Попитан дали препоръчаните съкращения на средствата за кохезия ще навредят ли на осъществяването на задачите, лежащи в основата на политиката за доближаване, той дава отговор, че " залогът става все по-голям и все по-уместен е не въпросът какъв брой ще са парите в структурните и капиталови фондове, а по какъв начин и защо ще бъдат вложени те ". " Задачата ни с сътрудниците в Европарламента е да отразим потребностите на общините. Такава ще е и позицията на Европейския парламент, както първоначално, по този начин и в процеса на договаряния със Съвета и с Еврокомисията ".

Той напомня, че през 2015 година с утвърждението на 92% от евродепутатите Европейският парламент е приел инициираната от него резолюция за понижаване на административната тежест при работата с европроекти. В нея се предлага да се понижат фрапантно непотребните условия при кандидатстването за финансиране, осъществяването на плановете и контрола по този начин, че бенефициентите да дават по-малко документи, да губят по-малко време и средства.

" Настоях и за въвеждане на обединен одит, с което да спестим на компаниите и на общините стотици часове труд и запаси. Радвам се, че предложенията на Еврокомисията вървят в тази посока. Смятам, че с идната ми работа по общия за Европейските структурни и капиталови фондове (ЕСИФ) правилник, ще съумея да се преборя за обединен одит и одит, основан на риска. Колкото по-рискован е бенефициентът, толкоз повече инспекции. За ниско рисковите би трябвало одит единствено един път. При осъществяването на одит, да се употребяват електронните системи за отчитане на европроектите и единствено в изключителни случаи да се изискват спомагателни документи от бенефициентите. За случаите, в които Еврокомисията счита, че одитните органи в страната са свършили добра работа, одитът би трябвало да свършва на равнище одитен орган ", споделя Новаков.

България - образец за положителни резултати

" Кохезионната политика е политика за всички нуждаещи се райони. Именно за това, тя има бранители във всички страни. В Германия, Франция, Австрия или Холандия има десетки райони, възползващи се от европейското финансиране. Всеки подобен район и всяка община са самобитни юристи на кохезията ", разяснява евродепутатът.

По думите му еврокомисарят за бюджета и човешките запаси Гюнтер Ѝотингер е измежду хората, които най-често загатват България като образец за положителни резултати с европейски средства. " Самият той обществено приказва за това, че в кохезионната политика би трябвало да отпадне разделянето на плащащи и харчещи страни. Всяко вложено евро на Изток или на Юг, води до възвръщаемост в границите на вътрешния пазар. Аргументът за това, че дадени страни просто харчат парите си в помощ на Югоизточна Европа е неплатежоспособен. В момента България е образец за фискална дисциплинираност, бюджетен остатък, невисок обществен дълг и растяща стопанска система. А тези обстоятелства укрепват целия Европейски Съюз. Истината е, че в кохезионната политика всички страни сме чисти спечелили, показва евродепутатът.

Червени линии

По думите му България сигурно има червени линии, както за многогодишната финансова рамка, по този начин и за регламентите за кохезионната политика след 2020 година " Европейският парламент също ще има своите червени линии, които, мога да ви уверя, ще са в поддръжка на кохезията. Всеки, който опита да вземе кохезионната политика в пленник на идните договаряния, би трябвало да се готви за сериозен отпор. Кохезионната политика не е ябълката на раздора в Европейски Съюз ",, акцентира Новакоя.

Неговата упоритост е да предложи спомагателни (към брутния вътрешен продукт) критерии, като качество на транспортната инфраструктура, равнище на нововъведения, демография/обезлюдяване, беднотия, обществен прогрес, регионална/младежка безработица, и други Тези индикатори Еврокомисията ще би трябвало да мери на районно равнище, а резултатите ще би трябвало да дефинират европейския бюджет за съответната страна, както и размера на националното съфинансиране. За мен това ще е верният метод в духа на същинската кохезионна политика, добавя той.

По думите му доста източници, измежду които Европейската банка за възобновяване и развиване, Европейската комисия, Световната банка, " Индъстри уоч ", рейтингови организации, дават положителни оценки за България и това е годно от години насам. По-важното от чистото " асимилиране " в страната обаче са действителните резултати от европейските вложения върху стопанската система, растежа, индустрията, износа, туризма, търговията, основаването на работни места, съживяването на районите и обръщането на трендовете за обезлюдяване.

Именно в тази връзка се веселя, че с близо 75% поддръжка Европарламента одобри отчета ми, оценяващ резултатите от вложенията в транспортна инфраструктура. Именно в пленарна зала бе дадена позитивна оценка на огромните инфраструктурни планове в България ", добавя Новакоя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР