Предложеният Бюджет 2022 донякъде решава проблема със скока на цените.

...
Предложеният Бюджет 2022 донякъде решава проблема със скока на цените.
Коментари Харесай

Каримански: Инфлацията в България е привнесена

Предложеният Бюджет 2022 ненапълно взема решение казуса със скока на цените. Това съобщи пред ръководителят на бюджетната комисия в Народно събрание Любомир Каримански.

„ Трябва да имаме поради, че инфлацията се дължи на вноса, който се прави в България. Затова споделяме, че инфлацията в България, изключително за последните месеци, е привнесена, а не основана у нас. Разбира се има детайл, който се генерира и тук, само че по-голямата причина е привнесен от Европа ”, разяснява Каримански.

В отговор на изказванията, че многото планувани разноски помпат инфлацията, като съобщи, че Бюджет 2022 към момента не е влезнал в действие.

„ Ако се подлагат на критика многото разноски, заложени в този бюджет, те още не са факт. Досега сме изпълнявали бюджетите на държавното управление „ Борисов 3 ”. А актуализацията беше, с цел да може хората да живеят по-спокойно ”, сподели Каримански.

Той беше запитан и за изявление на финансовия министър Асен Василев, преразказано от синдикатите, съгласно което виновност за това, че има толкоз доста работещи небогати имат работодателите и тяхната подготвеност.

„ Не знам в какъв подтекст е казаното от министър Василев. Все има логичност. Моята е такава - продуктивността на труда би трябвало да се увеличи. Трябва да имаме качествени и количествени критерии. Трябва да има задоволително преквалификация в обществения бранш. Начинът, по който се работи като продуктивност в този бранш. В последните години дефицитът в бранш „ Държавно ръководство ” се задълбочава ”, разяснява Каримански, като добави, че би трябвало да се обърне внимание на продуктивността и конкурентоспособността.

По отношение на мненията от ГЕРБ, че ще натрупаме доста задължения и недостиг, който ще ни спъне по пътя към еврозоната, той съобщи, че сега имаме наслагване на две рецесии – пандемията от COVID-19 и високите цени в енергетиката.

„ Първата грижа, която би трябвало да имаме, е за здравето и живота на хората. Точно затова не мисля, че това, което споделят съперниците е по този начин. Ако забележим прогнозните данни за 2022 година и 2023 година ние имаме, без коронавирус мярката, бюджетно салдо като недостиг под условията за Маастрихт. За 2022 година без коронавирус ограниченията дефицитът ще бъде 2,5%, което е под условието от 3%.

Според него не е в този момент моментът за увеличение на оптималния застрахователен приход. „ Ще се опитам да приведа причини за какво. Нека надделеят причините ”, съобщи Каримански.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР