Предложеният антикорупционен закон и записаната в него процедура за избор

...
Предложеният антикорупционен закон и записаната в него процедура за избор
Коментари Харесай

Експерти: Управляващите ще могат да доминират в антикорупционния орган

Предложеният антикорупционен закон и записаната в него процедура за избор на ръководител и членове на новата комисия за битка с корупцията, разрешават ръководещото болшинство да получи цялостна доминация в състава на органа.
Това се споделя в мнение на неправителствената организация Фондация „ Антикорупционен фонд “, изпратено до медиите.
Припомняме, че съгласно импортирания от Министерски съвет законопроект ръководителят на комисията ще се избира с нормално болшинство от Народното събрание.
" АКФ поддържа напъните за противопоставяне на корупцията по високите етажи на властта, вклчително посредством повишение потенциала и успеваемостта на органите за противопоставяне на корупцията ", написа в документа. Според него съществуващата към този миг институционална и законодателна рамка не дава гаранции за удовлетворителни резултати в противодействието на корупцията.
" Обединяването, учредено на правила и на функционален разбор, на част от органите в обединен антикорупционен орган или орган за интегритет би могло да увеличи качеството на осъществяваната превантивна и проверяваща активност ", написа в мнението.
Като главно несъгласие към оферти план, НПО-то показва механичното съчетаване под една институционална конструкция (Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество) на прекомерно разнообразни по естеството си функционалности и действия – административно-наказващи, установителни, оперативно-издирвателни, аналитични и превантивни.
От позиция на функционалния разбор, е целесъобразно в един орган да съчетани функционалностите по инспекция на имуществените заявления (досега реализиране от профилирано звено на Сметната палата), установяването на спор на ползи (осъществявани от Комисия за попречване и определяне на спор на интереси), както и функционалностите по разбор и предварителна защита на корупцията (Център за предварителна защита и противопоставяне на корупцията и проведената престъпност към Министерския съвет).
" По този метод би могъл да се построи обединен орган за интегритет с доста ясни функционалности и пълномощия ", безапелационни са от фондацията.
Според тях препоръчаната процедура за избор на ръководител и членове на комисията съдържа един изначален недостатък – избор с нормално болшинство от Народното събрание, което съгласно тях разрешава ръководещото болшинство да получи цялостна доминация в състава на органа .
За да се преодолее този недостиг са вероятни различни решения в две направления, считат от неправителствената организация:
1) изборът да се прави с квалифицирано болшинство – 2/3 или 3/5 от всички народни представители – това допуска реализиране на висока степен на единодушие към претенденти, които имат безспорни професионални качества и интегритет, приети оттатък политическите разделения;
2) изборът на членове да се прави от разнообразни конституционни органи – от Народно събрание, от президента и от Министерския съвет, каквато е практиката в други съществуващи органи (КОНПИ, КПУКИ, Комисия за отбрана от дискриминация). По този метод ще се подсигурява по-висока самостоятелност на органа от краткотрайната политическа обстановка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР