Предложения за затягане на мерките срещу разпространението на пандемията обяви

...
Предложения за затягане на мерките срещу разпространението на пандемията обяви
Коментари Харесай

Затягане на мерките от петък предлага здравният министър

Предложения за стягане на ограниченията против разпространяването на пандемията разгласи на ексклузивен брифинг здравният министър Костадин Ангелов. В сряда, те ще бъдат разисквани на постоянното държавно съвещание и в случай че бъдат признати, ще влязат в действие от този петък, заяви проф. Ангелов в наличието на шефовете на лечебни заведения и ръководителя на Националния действен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. 

" Няма да устоят лекарите ни и сестрите ни. Но преди да съм министър на опазването на здравето, аз съм доктор и съм подготвен да поема всякаква отговорност. Не можем да си позволим да губим живота на младежи, на възрастни, на лекари, на учители. Всеки живот има значение. Сега е моментът, до момента в който съблюдаваме отдалеченост, да се държим един за различен. Много сътрудници лекари към този момент са заболели, техните близки са заболели. Много сътрудници починаха, изпълнявайки своя дълг. Аз няма да бъда министърът, който ще съобщи напъните им в името на живота на пациентите. Разумът и сърцето ми споделят, че е време да предприемем нови ограничения, които да скъсат веригата на болестта. Днес дружно с специалистите предложих тези мерки на министър-председателя на България и на съдружните сътрудници. Предложих тези ограничения да влязат от петък, 27 ноември, като те ще бъдат разисквани на Министерски съвет ", разгласи здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

Ето какво гласят предложенията:
Удължаване на периода на изключителната епидемиологична конюнктура с 4 месеца до края на март, 2021 г.; Преустановяване на присъствени занятия, практики и стажове във всички университети, учебни заведения, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни действия и занимания по интереси; Преустановяване на всички групови спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, състезания и други културно-развлекателни мероприятия в това число частно проведени тържества; Продължаване на забраната за визити в нощни заведения, питейни заведения и клубове;Да се прекрати работата на заведенията за хранене и развлечения, заведения за хранене, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе сладкарници и други. Същите да могат да работят единствено за доставки по домовете;Преустановяване на работата на всички нехранителни търговски обекти, в това число и моловете, като се изключи аптеки, дрогерии, снабдители на пощенски услуги, банки, застрахователи и снабдители на платежни услуги;Преустановяването на провеждането на вътрешни и външни екскурзии;
 

КПП-та изрично няма да има . Тази мярка е потвърдила своята неефективност във времето, акцентира проф. Ангелов. Няколко седмици дисциплинираност, ще спасят хиляди човешки животи. Ако ограниченията дадат резултат, за Коледа ще обмислим отхлабване. Искам да дадем на системата най-малко месец, сподели още проф. Костадин Ангелов.

" Ние не постановяваме локдаун, имаме вяра, че дружно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и доктор, и здравна сестра. Така и вие ще станете герои в домовете се. Време е да се обединим още веднъж в името на живота. Дори да мислим друго, даже и да се опасяваме за приходите си, сме длъжни да създадем това изпитание, с цел да запазим нашите сънародници. Защото единствено живите и здравите хора могат да вдигнат една страна, в каквато и рецесия да е ", прикани проф. Ангелов.

А какви са данните досега? По данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите към 23 ноември 14-дневната заболеваемост от Covid-19 към този момент надвишава 250/100 000 души населениев 86% от страните членки на Европейски Съюз и европейското икономическо пространство. Има единствено четири страни, които са изключения - Норвегия, Ирландия, Исландия и Финландия. Броят на инфектираните лица за този 14-дневен интервал в Европейски Съюз е 2 842649 лица, а броят на умрелите е 49 264 души. 

По отношение на България записаната заболеваемост за миналата седмица са докладвани 23 569 случая, което е повишаване на седмичния брой инфектирани по отношение на миналата седмица със 102,07% . 14-дневната заболеваемост на България я подрежда на 11-то място измежду страните от Европейски Съюз и ЕИП с рекордната заболеваемост от 666,5/100 000 души население. На национално равнище имаме разлики в обособените райони в страната като 14-дневната заболеваемост варира от 137/100 000 души население в област Кърджали до над 1000/100 000 души население в три области - Габрово, Кюстендил и София-град. 

Нараства и броят на лицата, признати за болнично лекуване, като ежемесечно техният брой нараства сред 20 и 40%. Уеличават се и хората, нуждаещи се от интензивно лекуване като все още техният брой съставлява 6,4% от приетите в болница и непрестанно пораства, изясни основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. 

Директорите на огромните столични лечебни заведения споделиха, че натискът върху медиците е голям.  Към днешна дата признатите за болнично лекуване в страната са 408  в реанимациите за интензивно лекуване и интубация, и 5950 в приблизително тежка и тежка форма на коронавирусна зараза, като от тях в София са 2216, от които 262-ма са в реанимация, заключи шефът на " Пирогов " проф. Асен Балтов. По думите му, за интервала от 1 до 22 ноември през триажа са 4700 пациенти с ковид, като от тях са останали на лекуване 770 и досега са изписани 345 души. Той регистрира и над 2000 инфектирани медици, като 35% от тях са лекари и 32% са медицински сестри. 

От своя страна шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски описа за случаи на наново заразяване при чиновници на лечебното заведение.

По-рано през днешния ден членовете на Националния действен щаб за битка с ковид организираха среща с министър-председателя Бойко Борисова. По време на съвещанието здравният министър рапортува данни за развиването на пандемията от COVID-19 на територията на България. Бяха разисквани съответните параметри във връзка с заболеваемостта и смъртността в страната. Беше изработен обзор и на натовареността на болничните заведения у нас.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР