Предложените промени в , в Наказателно-процесуалния кодекс(НПК) и решението на

...
Предложените промени в , в Наказателно-процесуалния кодекс(НПК) и решението на
Коментари Харесай

Съветът на Европа: Проектът за нова конституция не гарантира независимото разследване на българския главен прокурор

Предложените промени в, в Наказателно-процесуалния кодекс(НПК) и решението на Конституционния съд за това, че основният прокурор не може да надзирава следствията против себе си, не дават нужните гаранции за самостоятелност на следствието. Това се споделя в огласени през днешния ден рекомендации на. В тях категорично се акцентира, че нито едно от дейностите на българските управляващи от декември насам по обезпечаване на вероятно без значение следствие на основния прокурор, не дават нужните гаранции за това.
Препоръките са част от процедурата по осъществяване на решенията на Европейския съд по правата на индивида по делата Колеви против България (относно неефективното следствие на убийството на, който приживе твърди, че убийството му е поръчано от тогавашния основен прокурор ) и С. З. против България (за неефективното следствие и бавното правосъдно произвеждане за изнасилването и опита за трафик на жена в Благоевград от страна на група мъже, измежду които и полицаи). Това прецизират от Българския Хелзинкски комитет(БХК).
 АБВ: Всеки, подписал плана за нова Конституция, погазва законността АБВ: Всеки, подписал плана за нова Конституция, погазва законността
Предупредителни листовки против привикване на Велико национално заседание и апел за оставка раздаваха представители на АБВ в триъгълника на...
Комитетът на министрите отбелязва, че планът на Министерския съвет за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс от декември 2019 г., с който се планува следствието на основния прокурор и неговите заместници да се организира от прокурора, завеждащ Инспектората на прокуратурата, „ не обезпечава същинска самостоятелност “ на следствието.
По-нататък се акцентира също по този начин, че решението на от 23 юли 2020 година – с което се постановява, че основният прокурор не може да упражнява контрол за правда и методическо управление в случаите, когато разследван или проверяван е самият той – не дава гаранции при следствие на други високопоставени прокурори, близки до основния прокурор. То също по този начин не трансформира обстоятелството, че основният прокурор би траял да въздейства върху евентуално проверяващия го посредством уредбата на назначението, кариерното развиване и йерархизацията на прокурорите.
Накрая Комитетът се стопира и на плана на ръководещите за нова конституция, като отбелязва, че и в него такива гаранции липсват, и регистрира, че този план сега е в начален стадий.
В документа се дават съответни индикации за това какви биха били приемливоте ограничения – основаването на конституционна рамка, според която основния прокурор да не играе никаква решаваща роля в назначението, реализирането на дисциплинарната отговорност или кариерното развиване на прокурорите и следователите, които са виновни да проверяват основния прокурор или други високопоставени прокурори, близки до него. Главният прокурор би трябвало да бъде „ изключен от каквото и да е директно или непряко управление на подобен прокурор или следовател, и не трябва да има надзор над която и да е от неговите или нейните действия “, написа в рекомендациите.
 Идва ли краят на шоуто на Бойко Борисов? Идва ли краят на шоуто на Бойко Борисов?
Управлението на Бойко Борисов е изправено пред огромно тестване през днешния ден, когато в България се организират всеобщи митинги на фона на корупци...
Комитетът приканва още за въвеждането на правосъден надзор върху отводите за формиране на досъдебно произвеждане от прокуратурата.
В умозаключение е посочено, че органът на Съвета на Европа ще прегледа още веднъж напредъка по осъществяването на двете каузи през март 2021 година.
Вижте още:

 Христо Христев: Невъзможно е болшинство за Велико народно събрание без поддръжка от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи Христо Христев: Невъзможно е болшинство за Велико народно събрание без поддръжка от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи
Необходимото болшинство за привикване на Велико национално заседание е безусловно невероятно без поддръжката на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, уверен е юристът по...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР