Предложените промени от Министерския съвет в Закона за висшето образование

...
Предложените промени от Министерския съвет в Закона за висшето образование
Коментари Харесай

Национална карта ще вдига качеството на висшето образование

Предложените промени от Министерския съвет в Закона за висшето обучение плануват да се направи карта на мрежата на висшето обучение в страната. Тя ще демонстрира по райони каква е наситеността от университети и професионални посоки. Ще има и краткотраен мораториум за откриване на нови посоки и висши учебни заведения до изработването на картата. Тя пък би трябвало да бъде подготвена година след приемането на измененията в закона.

Целта е да се спре всеобщият банкет на студенти. "Крайната масовизация докара до проблеми с репутацията. Откриха се професионални посоки, неприсъщи за висши учебни заведения. В 90% от професионалните посоки мрежата е достигнала лимита си на разгръщане ", акцентира просветният министър Красимир Вълчев при разискването на закона на първо четене в Комисията по образованието и науката в Народното събрание.

В претекстовете към измененията в закона е записано, че националната карта се основава, с цел да се подтикват висшите учебни заведения да съсредоточат напъните си върху подготовката на фрагменти с нужното качество и отговарящи на потребностите на пазара на труда. Министерският съвет ще приема национални стратегии и за висшето обучение, като едно от първите ще е за педагогическото. Ще се подтиква връзката сред междинните и висши образователни заведения. Те ще могат да подписват съглашения и да съгласуват проекти за образование, като то се организира с присъединяване и на академични преподаватели.

Според измененията в Съвета на настоятелите при държавните висши учебни заведения ще включва в състава си и представител на общината, в която е седалището на университета.

Системата за развиване на висшето обучение в страната обгръща 51 университета, от които 37 държавни и 14 частни. В момента във висшите учебни заведения се образоват 203 602 студенти и 5928 докторанти в постоянна и задочна форма на образование.

Идеята за национална карта на висшето обучение ще се разисква на второ четене в Народното събрание.

Според Петър Николов, заместник-министър на образованието и науката, с изработването на картата ще се увеличи качеството във висшите учебни заведения. По думите му тази мярка се постанова поради казуса, че всяко висше учебно заведение "гледа личния си интерес, пробва се да се развива оптимално в разнообразни специалности, да притегля оптимален брой студенти, само че рядко вижда обстановката от позиция на цялата система ".

Николов означи, че в случай че има нефункциониращи звена, може да се планува те да отпаднат и страната да престане да ги финансира. "Ако има специалности в несъмнено учебно заведение, за които има ирационално търсене, неотговарящо на условията на пазара на труда, такива, които не дават отговор на профила на района или се бият със сходни специалности в непосредствен университет, картата би трябвало да каже, че би трябвало да бъдат лимитирани по избран метод ", уточни той.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков приветства концепцията и напомни, че той е предложил сходна мярка преди 4 години. Но в настоящия си тип тя има и дефекти. "Предложението беше тя да бъде по-скоро с осведомителен темперамент, да съдържа информацията за всички филиали и посоки, с цел да може ректорите да дефинират къде е редно направленията да останат и къде да се понижат. Ако в 2 прилежащи университета се оферират 2 посоки, това явно разделя студентите на 2 и може ректорите да се схванат в единия университет да остане едното направление, а в другия - другото. Сега обаче това, което се предлага, е доста по-рестриктивно. Картата се приема от Народното събрание и има ограничаващ темперамент, а не осведомителен. Това е доста тежка процедура. Дори една компетентност в ново направление ще се разкрива с решение на Народното събрание, което е допустимо най-тежката процедура. Това е редът, по който се откриват университети и се одобряват закони ", счита ректорът на Софийския университет.

Според Герджиков рестриктивната карта ще фиксира настоящето състояние, затова университетите, които са с по-малък опит и имат няколко филиала в страната, ще си ги запазят. А университетите, които имат доста огромен потенциал, няма да могат да разкриват нито един филиал и нито едно ново направление. Той е на мнение, че такава карта или не би трябвало да е рестриктивна, или в случай че ще е, това би трябвало да е обвързвана и с обзор на всички съществуващи филиали.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР