Предложените от правителството промени в Наказателно-процесуалния кодекс за "независим прокурор"

...
Предложените от правителството промени в Наказателно-процесуалния кодекс за "независим прокурор"
Коментари Харесай

Шест експертни организации настояват за оставката на Данаил Кирилов

Предложените от държавното управление промени в Наказателно-процесуалния кодекс за "независим прокурор " са реплика с политически резултат и няма да доведат до работещ механизъм за без значение и дейно следствие на основния прокурор. Това се споделя в отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов от името на шест профилирани организации в региона на върховенството на закона. То е импортирано в деловодството на Министерския съвет и е подписано от Бойко Станкушев - "Антикорупционен фонд ", Диляна Маркова - "Български юристи за правата на индивида ", Биляна Гяурова-Вегертседер - "Български институт за правни начинания ", Красимир Кънев- "Български хелзинкски комитет ", Светла Костадинова - Фондация "Институт за пазарна стопанска система " и Д-р Гергана Жулева - "Програма достъп до информация ".

От организациите упорстват за оставката на създателя на препоръчаните промени - правосъдния министър Данаил Кирилов. Предложеният от него законопроект е "не единствено за правно несъвършен, само че и искрено несъобразен на негативното мнение на Венецианската комисия по отношение на в началото показания й различен законопроект ", се споделя в мнението.

Авторите на писмото напомнят, че в решението на Европейския съд за правата на индивида по делото "Колеви против България " се установи неналичието на конституционна и законова процедура за без значение следствие и премахване на основния прокурор на Република България при положение на съмнения за осъществено закононарушение. "На процедура това го трансформира в безконтролна и безотчетна институция с неограничена власт, която Венецианската комисия съпостави с несменяема монархическа фигура, ваксинирана против наказателно гонене ", декларират те.

Освен, че законопроектът "не е обсъждан на национално ниво и подценява както националните правила на законотворческия развой ", съгласно организациите от претекстовете му излиза наяве, че "той не цели вземане предвид с рекомендациите на Венецианската комисия, а по-скоро ги подценява.

Чрез текстовете се "търси политически резултат пред страните членки от Европейски Съюз, доколкото сега те разискват осъществяването на рекомендациите от последния отчет на Механизма за съдействие и инспекция за вземане предвид с тези рекомендации. "

Припомня се, че както Европейският съд за правата на индивида, по този начин и Венецианската комисия са поддържали мнението, че самостоятелното следствие на основния прокурор би трябвало да се прави от лица или органи, които са не са йерархично и институционално подвластни от разследваното лице. Предложеният на изключителното съвещание на Министерски съвет от 07.12.2019 година законопроект не дава отговор на тези стандарти. "Венецианската комисия неведнъж е препоръчвала на България и да понижи въздействието на основния прокурор над прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, както и на въздействието на членовете на Висшия правосъден съвет с професионален генезис от прокуратурата посредством блокиращ глас при следствията и подаване на предложение до президента за освобождение от служба на основния прокурор. По мотив показания й законопроект, тя изрази безпокойствие от рисковете за независимостта на съда, произлизащи от структурата на Висшия правосъден съвет и образуването на неговите решения под мощното въздействие на основния прокурор. По-рано тази година изборът на господин Иван Гешев за основен прокурор със 17-те гласа на прокурорите и членовете на Висш съдебен съвет, определени от парламентарно показаните партии, показва ясно това въздействие ", гласи позицията.

В текста се акцентира, че дългогодишното несъблюдение на рекомендациите на Венецианската комисия за статута на самата прокуратура и структурата на Висшия правосъден съвет, както и предложенията за съответни ограничения за тяхната смяна са в детайли показани и в мнение на комисията от октомври 2017 година Независимо от припомнянето им в новото Становище от декември 2019г., министър-председателят отхвърли обществено да взе участие в спор за измененията, нужни за обезпечаването на самостоятелност на съда и отчетност на прокуратурата. Авторите са уверени, че поради забележимите опити за разстройване на законово разрешаване на тези проблеми, рекомендациите от последните отчети на Европейската комисия по механизма за съдействие и инспекция, мнението на Венецианската комисия от 9 декември тази година и резолюцията на Комитета на министрите, те са намерили своето решение.

Щестте експертни организации упорстват за правосъдна промяна, която да обезпечи независимостта на съда, както и отчетност, в това число и наказателната отговорност на българския основен прокурор в сходство с рекомендациите на Комитета на министрите на Съвета на Европа и Венецианската комисия за обезпечаване на господство на закона.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР