Предложените от правителството промени в Наказателно-процесуалния кодекс за независим прокурор

...
Предложените от правителството промени в Наказателно-процесуалния кодекс за независим прокурор
Коментари Харесай

Шест организации искат оставката на Данаил Кирилов

Предложените от държавното управление промени в Наказателно-процесуалния кодекс за " самостоятелен прокурор " са реплика с политически резултат, а не вземане предвид с рекомендациите на Венецианската комисия за въвеждане на работещ механизъм за без значение и дейно следствие на основния прокурор.

Това се споделя в общо отворено писмо на шест профилирани организации в региона на върховенството на закона - " Антикорупционен фонд ", " Български юристи за правата на индивида ", " Български институт за правни начинания ", " Български хелзинкски комитет ", Фондация " Институт за пазарна стопанска система " и " Програма достъп до информация ".

В тази връзка те желаят и оставката на създателя на препоръчаните промени, правосъдния министър Данаил Кирилов.

Предложеният от министъра законопроект е " освен за правно несъвършен, само че и искрено несъобразен на негативното мнение на Венецианската комисия по отношение на в началото показания й различен законопроект ", се споделя в общото мнение.

От шестте организации напомнят, че в решението на Европейския съд за правата на индивида (ЕСПЧ) по делото " Колеви против България " се установи неналичието на конституционна и законова процедура за без значение следствие и премахване на основния прокурор на Република България при положение на съмнения за осъществено закононарушение.

" На процедура това го трансформира в безконтролна и безотчетна институция с неограничена власт, която Венецианската комисия съпостави с несменяема монархическа фигура, ваксинирана против наказателно гонене ", декларират шестте експертни организации.

Както Европейски съд по правата на човека, по този начин и Венецианската комисия всеки път са изразявали мнение, че самостоятелното следствие на основния прокурор би трябвало да се прави от лица или органи, които са не са йерархично и институционално подвластни от разследваното лице, акцентират организациите.

Те са безапелационни, че препоръчаният на изключителното съвещание на Министерски съвет от 7 декември законопроект не дава отговор на тези стандарти.

" Венецианската комисия неведнъж е препоръчвала на България и да понижи въздействието на основния прокурор над прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), както и на въздействието на членовете на Висш съдебен съвет с професионален генезис от прокуратурата посредством блокиращ глас при следствията и подаване на предложение до президента за освобождение от служба на основния прокурор. По мотив показания й законопроект, тя изрази безпокойствие от рисковете за независимостта на съда, произлизащи от структурата на Висшия правосъден съвет и образуването на неговите решения под мощното въздействие на основния прокурор. По-рано тази година изборът на Иван Гешев за основен прокурор със 17-те гласа на прокурорите и членовете на Висш съдебен съвет, определени от парламентарно показаните партии, показва ясно това въздействие. ", показват още в позицията си шестте експертни организации.

Те приканват министър председателят Бойко Борисов неотложно да изиска оставката на Данаил Кирилов като създател на обсъжданите законопроекти и виновен за провеждането на правосъдна промяна и упорстват за правосъдна промяна, която да обезпечи независимостта на съда, както и отчетност, включително наказателната отговорност на българския основен прокурор в сходство с рекомендациите на Комитета на министрите на Съвета на Европа и Венецианската комисия за обезпечаване на господство на закона.

Те са безапелационни, че новият законопроект не е обсъждан на национално ниво и подценява както националните правила на законотворческия развой, по този начин и резолюцията на Комитета на министрите и рекомендации на Венецианската комисия.

По думите им този законопроект е опит за замяна на предмета на разискване от Венецианската комисия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР