Предложените от ДПС промени в Закона за българското гражданство скараха

...
Предложените от ДПС промени в Закона за българското гражданство скараха
Коментари Харесай


Предложените от ДПС промени в Закона за българското гражданство скараха депутатите, а на

Предложените от Движение за права и свободи промени в Закона за българското поданство скараха депутатите, а на някои бе предложено да отидат на психиатър. Промените бяха отхвърлени с 25 гласа " за ", 46 " срещу " и 86 " въздържал се ".

В претекстовете на законопроекта е посочено, че повече от 10 години след утвърждението на Европейската спогодба за поданство, която е в действие от 2006 година, Законът за българското поданство съдържа дискриминационни разпореждания, оповестени за неприемливи от конвенцията. 

Законопроектът предвиждаше да се промени правилото на издаване на българско поданство. В сегашния миг е нужно лицето, което кандидатства за поданство, да има жив или умрял родител български жител.

От парламентарната група на Движение за права и свободи предложиха законът да не изисква родител, а " прогресивен български жител ", което значи, че това може да бъде баба или дядо.

От парламентарната група на " Обединени патриоти " реагираха остро на предлагането на Движение за права и свободи.

Депутатът от Оперативна програма Станислав Станилов съобщи, че законопроектът няма нищо общо с " правата и свободите ":

" Той има една единствена цел - да се възстановят правата на турски жители да получат българско поданство хора. Потомци на хора, които доброволна са се отказали от него. Изселниците непринудено се отхвърлиха от родината си и отидоха в своето родно място.

Според Павел Шопов от групата на Патриотите този законопроект на Движение за права и свободи прекрачва " алената граница на непоносимост на българите ".

" Въпросът е надълбоко политически, той е фундаментален и екзистенциален за нас българите. Движение за права и свободи понякога изкарват типично тях законопроекти, които в други ръководства са успявали. Тогава, когато бяха в тройната коалиция. Стига се до все по-висока кота на непоносимост на българското общество по всички тези въпроси ", сподели още той.

Депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид изрази отвращение, че Движение за права и свободи е определяна като " турска партия ":

" Недопустимо е тук да се приказва, че Движение за права и свободи е турска партия, откакто през всичките тези години Движение за права и свободи е потвърдила, че е най-българската партия в този парламент. Никой не може да отхвърли заслугата на Движение за права и свободи за участието ни в НАТО и Европейски Съюз. Моля лекарите в залата незабавно търсете психатри за тези (Обединени патриоти - бел.ред.) ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР