Предложението за свързване на първия лъч на метрото от Бизнеспарка

...
Предложението за свързване на първия лъч на метрото от Бизнеспарка
Коментари Харесай

Фандъкова: Метро до ИКЕА е най-интересният проект за продължението му

Предложението за свързване на първия лъч на метрото от Бизнеспарка до Симеоновския въжен превоз и двата търговски центъра- ИКЕА и " Ринг мол " е " най-интересният план " от всички вероятни разновидности за продължението на подземната железница. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по Българска национална телевизия на въпрос накъде би трябвало да тръгне метрото след приключването на третия му диаметър, чието строителство тече сега. На забележката, че в зоната под Витоша живеят доста по-малко хора спрямо други елементи на града, в които към този момент не се планува построяването на метро, Фандъкова продължи: " Метрото се проектира и възнамерява за десетилетие напред. То се проектира и възнамерява на база на разбори и проектите в града. Районът към Симеоновския въжен превоз се развива доста динамично и аз персонално считам, че този план би трябвало да бъде подсилен. Той ще даде опция за връзката на града с планината ".

Фандъкова разяснява за пръв път публично темата за продължението за метрото, откакто през последните седмици тя бе сложена на дневен ред в Столичния общински съвет. Както " Сега " писа, през последните седмици комисията по градоустройството отсрочи два пъти приемането на отчета на основния проектант Здравко Здравков за старт на проектирането на трасето към ИКЕА. Това се случи след отпор на опозицията в лицето на " Демократична България ", Българска социалистическа партия и самостоятелният общинар Борис Бонев. Нейни представители предлага да се обсъдят други трасета - нахлуване в " Люлин ", завой към Студентски град или Горубляне. Засега отчетът на Здравков е отсрочен в очакване на по-точни данни има ли потребност от по-добро транспортно обслужване на хората, които желаят да стигнат до тази част на подножието на Витоша.    

Синята и зелената зона ще бъдат разширени, само че няма да нарастват през тази година, заяви още Фандъкова. Досега тя не беше коментирала обществено и изявленията на заместника си по превоза Кристиан Кръстев, на районни кметове и на общински съветници като Борис Бонев, че зоните за платено паркиране би трябвало да обзет нови региони на града, а също и да се реорганизират. Фандъкова не разясни каква тъкмо ще е смяната на обсега на синята и зелената зона, като съобщи само, че това ще се случи не поради рецесията с ковид, а " поради желанието ни да се подрежда паркирането в София и да се лимитира придвижването на коли в центъра на града ".

Следващата актуализация на бюджета на Столична община ще бъде направена през септември, сподели още Фандъкова. Тя за следващ път напомни, че приходите на Центъра за градска подвижност и на транспортните сдружения на София - " Столичен автотранспорт ", " Столичен електротранспорт " и " Метрополитен ", са намалели доста и че това постанова преразглеждане на приходната и разходната част на бюджета за тяхното подкрепяне.  

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР