Предложението за приватизация на Общинска банка беше внесено от Трайчо

...
Предложението за приватизация на Общинска банка беше внесено от Трайчо
Коментари Харесай

Бързият банков развод на София

Предложението за приватизация на Общинска банка беше импортирано от Трайчо Трайков, само че в следствие той не гласоподава решението за класиране на Novito Opportunities

© Цветелина Белутова - След години отсрочване Столична община пусна приватизацията на Общинска банка по експресна процедура с мотив, че " в този момент е най-хубавият миг за продажбата й "

- На повърхността договорката мина с съвсем цялостна поддръжка от всички партии, а терзанията останаха заключени вътре в партийните групи

- След изсветляването на новата благосъстоятелност на банката в общината настъпи неудобно безмълвие по отношение на състезанието Още по тематиката
Лихтенщайнският фонд Novito подписа контракта за Общинска банка

Сделката ще бъде финализирана, откакто новият притежател заплати 46 млн. лева за 67.64% от кредитната институция
15 яну 2018
" Разочарован съм, че имаше единствено една оферта – нямам пояснение за какво е по този начин. " С тези думи през седмицата общинският консултант Трайчо Трайков аргументира решението си да не гласоподава във финалното утвърждение на приватизационната договорка за Общинска банка. През лятото реформаторът беше ракетата притежател на третия следващ опит за продажба на общинския дял във финансовата институция. Това изглеждаше като ексцентричен ход с съвсем нулев късмет за триумф поради двата предходни неуспеха на София да продаде банката - от 2007 и от 2014 година И до през днешния ден общинските акции във финансовата институция вървят с тежестта на неизяснени в съда взаимоотношения с другите съществени акционери - няколко свързани с Христо Ковачки компании. Първото гласоподаване на концепцията беше в последната сесия на Столичния общински съвет (СОС) преди лятната отмора и мина с ниски упования. След това обаче процедурата пое по бързата лента, а през декември очевидно изненада с резултата освен Трайков, а и множеството общинари. На този стадий към този момент представителите на ДСБ в градската администрация се въздържаха от присъединяване в гласуването, тъй като единствената подадена оферта от лихтенщайнския фонд Novito Opportunities " не наподобява безспорна най-много в политически аспект ".

Въпреки това за празниците в края на 2017 година Столичната община си подари спокойствието да се раздели с Общинска банка с гласовете на 45 от общо 54 дали своят вот съветници. Освен с огромно болшинство решението беше гласувано и с очевидно облекчение. Делът на общината в банката е в тежест на градската администрация от години, а приватизацията с наслада беше запратена от Столичната община към главния виновен за това банката да попадне в положителни ръце - Българската национална банка. " Българска народна банка даде позволение на купувача да придобие мажоритарния пакет, което по концепция е гаранция от страна на надзорния орган, че те са уверени в качествата и потенциала на новия притежател да управлява банка и в своя потенциал да го надзирават ", се оправда и Трайков пред " Капитал ".

За София останаха минимално желаните 46 млн. лева и неотговореният въпрос за какво в приватизационния търг се появи единствено един претендент. Възможните отговори са единствено два - или активите на банката фактически са толкоз непривлекателни, или краят на процедурата е бил предупреден.

Удачният миг

Оригиналната обосновка за стартиране на общинските акции в банката в приватизационна процедура беше лесна за поддръжка. Не е загадка, че общината не е изключително ефикасна в ръководството на търговски активи - единствено въпросът " Софийски парцели " е задоволително доказателство за това. Подобна позиция защитаваше и Трайков: " Управлението на банка от политически орган, какъвто е общинският съвет, единствено по себе си е рисков фактор. Състоянието на банковия пазар и на страната като цяло, а и на съответни условия към банката индикираше, че моментът е подобаващ жителите на София да получат обективна цена за каузи си в банката ", разяснява той. Според него тази благосъстоятелност не носи финансови изгоди или реализация на политики, а е единствено опасности от загуба на стойност. Идеята беше подкрепена и от огромната част от опозицията в общината. " Тогава изглеждаше, че таймингът е по-добър, в сравнение с в предходни години, тъй като банката има финансов резултат, който можеше да бъде показан на стратегически и финансови вложители. Затова поддържах старта на процедурата ", изясни заместник-председателят на СОС от Зелените Иван Велков.

Според множеството съветници в изискванията на процедурата не са били заложени огромни проблеми. Дори гласувалите срещу приватизацията Калоян Паргов и Иван Таков от Българска социалистическа партия разясниха пред " Капитал ", че документите е изрядна. Факт е обаче, че по този начин написаните условия на състезанието разрешиха на записана преди няколко месеца компания в Лихтенщайн да купи каузи на общината в банката. " Целият конкурс беше безразсъден - за какво трябваше да се залага изискване претендентът да е част от Европейската икономическа зона, тъй че да включва Лихтенщайн, само че не и Швейцария ", разяснява един от единствените сериозни гласове към този миг - Войслав Тодоров от " Нормална страна ". Той е и единственият подхванал деяние против процедурата. " Нормална страна " внесе сигнал до прокуратурата за занижена оценка на активите на банката при нейната продажба, съгласно който София е била ощетена с 8 млн. лева поради потреблението на данни от остарели доклади на банката.

Започналата без съществени рецензии продажба обаче приключи с некомфортната обстановка да има един никому незнаен претендент. Тогава обаче решението потегли по бързата писта. На 5 декември офертата на Novito идва при конкурсната комисия, на 11-и към този момент е гласувана от надзорния съвет на Столичната общинска организация за приватизация и вложения (СОАПИ), а на 21-ви - и от общинския съвет (без гласовете на Българска социалистическа партия, " Сердика " и ДСБ).

Тихият завършек на една приватизация

" Когато беше подготвен отчетът за продажбата на банката, подозренията кой би бил крайният притежател към този момент витаеха във въздуха ", изясни пред " Капитал " Иван Велков. " Според мен е по-добре да се пристъпи към ампутация, в сравнение с към медикаментозно лекуване. По-добре да продадеш подобен " актив " на някого, в сравнение с да стои и да генерира нови евентуални опасности ", довърши той. Въпреки необяснимото бързане (КЗК утвърди договорката, преди още да е утвърден купувачът) и неналичието на изясненост кой стои зад договорката и от кое място идват парите, съществени въпроси и рецензии нямаше от опозицията нито в Народното събрание, нито в общинския съвет. Все отново в последния прозорец преди решението на СОС Българска социалистическа партия стачкува на неочаквана конференция в Народното събрание за това, че в процедурата има единствено един участник. Към този миг обаче решението към този момент беше минало през СОАПИ, по информация на " Капитал " в това число и с гласовете на представителите на Българска социалистическа партия там. ГЕРБ реагираха с контрапресконференция на същото място в същия ден, на която с доводи, че документите е изрядна по критериите на общината и топката е в ръцете на Комисия за защита на конкуренцията и Българска народна банка.

С това Столичната община официално излезе суха от на сляпо гласуваната продажба на Общинска банка на лихтенщайнски фонд - Българска народна банка ревизира, оповести кой финансира договорката и го утвърди. След подписния към този момент контракт за продажба единствените с гласовити рецензии и въпроси към общината какво ще прави със средствата си останаха " Да, България ".

Предвид политическия тил за договорката и тук не наподобява евентуално да има внезапни придвижвания, да вземем за пример София да потърси предложения за обслужване и от други банки, с цел да раздели риска. Наред с другите поети задължения от купувача има импортиран и проект за развиване на връзките и услугите на банката със Столична община. Той планува специфичен екип, ценова политика, хрумвания за общи стратегически планове и " партньорство при въвеждане на новата билет система в градския превоз ". Това, несъмнено, по никакъв метод не обвърза София или други общини да държат свободните си средства във към този момент частната банка, само че в същото време няма индикации за противоречие с офертата в тази част, други проекти или терзания към оповестения нов притежател. Досега явно градската администрация е удовлетворена от мениджмънта, който остава същият, а и от услугите. " После ще забележим какви са законовите условия и ще се съобразим ", сподели пред " Капитал " зам.-кметът на София по финансите Дончо Барбалов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР