Предложението за избор на 200 депутати пропорционално и 200 мажоритарно

...
Предложението за избор на 200 депутати пропорционално и 200 мажоритарно
Коментари Харесай

Ваня Нушева: Мажоритарният елемент е бонус за големите партии и ще затрудни малките

Предложението за избор на 200 депутати съразмерно и 200 мажоритарно за значи промени в Изборния кодекс. Това сподели в изявление за предаването „ Преди всички “ по БНР, учител по изборни системи и изборна администрация в Катедра „ Публична администрация “ в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, разяснявайки лансираните от премиера.
„ Действащият дефинира, че изборите се организират по пропорционална изборна система, в това число и за тези 400 депутати от Великото национално заседание. Това са настоящите правила “, означи тя.
Нушева посочи, че би трябвало да бъде осъществено и райониране, тъй като обособяването на 200 едномандатни изборни региона е наложително изискване в този случай. въз основа на наличните статистически и демографски данни преди огромното броене следващата година би следвало да предложи райониране в едномандатни и прерайониране в многомандатни изборни региони. „ Това е комплицирана промяна, която може да сътвори доста спорове и доста напрежение “, предизвести преподавателят. 
" За мен е необяснимо за какво тъкмо изборната система би следвало да се трансформира, в случай че вероятно се стигне до избори за Велико народно събрание ", акцентира в разбора си Ваня Нушева.
Ефектът от мажоритарна изборна система или от механичното включване на мажоритарни мандати в смесена изборна система за специалистите е явен, отбеляза  тя и разясни: „ На първо място резултатът е печелене на спомагателни мандати за водещата партия или за водещите една-две огромни политически партии. Това е първият директен резултат – в допълнение даване на бонус на огромните политически партии.
На второ място, продължи тя – това е увеличението на непредставеността на по-големи групи от гласоподаватели . При съревнование в едномандатен изборен регион на процедура единствено първият, който печели болшинството от гласовете, е показан в Народното събрание. Потенциално половината от гласоподавателите, които са дали своят вот за останалите претенденти, остават непредставени. Това е огромният недостиг, огромният проблем при мажоритарните системи или при механичното включване на мажоритарни детайли в изборната система, каквото се предлага ".
По думите й това ще е и по-голямото усложнение за влизане в Народното събрание за дребни политически партии, за нововъзникнали партии или за самостоятелни претенденти, което е доста явен резултат. 
Като положителен резултат Нушева открои по-лесното образуване на болшинства, които могат да излъчват законодателни решения или да излъчват държавни управления. 
 Премиерът Борисов разгласи, че от ГЕРБ са подготвени с план на Конституция (ВИДЕО) Премиерът Борисов разгласи, че от ГЕРБ са подготвени с план на Конституция (ВИДЕО)
Премиерът Борисов разгласи, че от ГЕРБ са подготвени с план на Конституция и той ще бъде импортиран в Народното събрание. Трябва да говорите с...
Относно намаляването на броя на мандатите от 400 на 280 за Велико народно събрание и от 240 на 120 за нормално национално заседание Ваня Нушева изясни: „ Ако сега ние имаме 240 мандата в Народно събрание и 6 838 000 гласоподаватели, то за влизане в Народното събрание на 1 претендент биха били нужни към 29 хиляди гласа. Ако броят на мандатите в един парламент се понижи на 120, тогава са нужни 57 хиляди гласа за превъзмогване на бариерата и за влизане в Народното събрание. Давате си сметка, че това на процедура усилва единната норма на посланичество в Народното събрание и евентуално води до усложнения за по-голяма част от политическите партии. Тоест препоръчаните промени във връзка с изборните системи могат да се изразят в едно ограничение на политическия плурализъм и по-трудно показване на гласоподавателя в Народното събрание. “ 
Кодексът на положителните практики на като съвещателен орган на Съвета на Европа, дефинира като неприемливо осъществяването на основни промени в изборните системи най-малко година преди избори, разяснява Нушева.
„ Съществени правила не могат да се трансформират в придвижване тогава, когато изборите предстоят. Особен акцент е подложен на въпроса за изборните системи ", акцентира тя. 
Експертната общественост продължава да упорства за основаването на изборен указател, какъвто страната ни към момента няма, напомни Ваня Нушева.
Цялото изявление можете да чуете.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР