Предложението за болничните е на управляващата коалиция и е в

...
Предложението за болничните е на управляващата коалиция и е в
Коментари Харесай

Горанов защити решението за болничните, такава практика имало в 2/3 от държавите от ЕС

Предложението за болничните е на ръководещата коалиция и е в пакет, оттова нататък всичко друго е опит за основаване на напрежение в обединението, което не съществува. Всеки има право да има позиция, само че това е политическото ни решение. Това разгласи в коридорите на Народното събрание министърът на финансите Владислав Горанов. Изказването му е във връзка зародилия скандал сред ГЕРБ и "Обединени патриоти " по отношение на авторството на концепцията първия ден на болничните да не се заплаща, т.е. да бъде за сметка на работещите.

Горанов изясни, че това е технология и подобен въпрос няма смисъл. Той посочи, че нито Менда Стоянова, нито националният представител от Вътрешна македонска революционна организация (Юлиан Ангелов - б.р.) са участвали на съвещанието на политическия съвет, което се е провело през вчерашния ден в 9.00 ч. в Министерския съвет. По думите на финансовия министър двамата неверно разясняват пакета от оферти, които през вчерашния ден бяха обявени от страна на ръководещата коалиция.

"Този пакет съдържа освен тази тематика, която вие коментирате, а и тематиката за нарастване на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст и ограничения, свързани с възстановяване на достъпа на деца до детски градини ", разясни още Горанов. Той уточни, че доста разбори демонстрират, че сигурно ще се понижи склонността за злоупотреби, защото сходна процедура има в две трети от европейските страни. По думите му това не е изолиран за България проблем. "Голямо усещане прави екстремалното повишаване единствено за няколко години при еднакъв брой заети с близо удвояване на броя на дните във краткотрайна нетрудоспособност. Така че това е един проблем, който сигурно би трябвало да бъде адресиран. Години наред си приказват работодатели, синдикати и експерти и се вижда, че този проблем остава неуреден ", съобщи Горанов.

Във връзка с изказванието на Движение за права и свободи, че това е прикрито нарастване на обществените осигуровки, Горанов повтори, че сходна процедура има в 2/3 от страните в Европейския съюз. "Ако се приказва за баланс на системата, имайте поради, че фондът за общо заболяване и майчинство, обичайно от години е на недостиг. В този смисъл осигурителната вноска за този фонд не покрива рисковете, които той покрива ", акцентира финансовият министър.

Той уточни, че като свържем тази тематика и с едно друго небалансирано решение, обвързвано с почивните и празнични дни, тласъците за нарушавания и опцията за надзор са мощно лимитирани изключително в дребните обитаеми места, където има доста тясна връзка сред общопрактикуващите лекари и тези, които избират да употребяват този механизъм за обезпечаване на една няколкодневна отмора, да кажем в Северното гръцко черноморие.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР