Предложението първият ден от болничните да не се плаща от

...
Предложението първият ден от болничните да не се плаща от
Коментари Харесай

С болничните плащат увеличението на пенсиите

Предложението първият ден от болничните да не се заплаща от работодателя е направено по един незадоволително законен метод. Това съобщи пред bTV ръководителят на Социалната комисия в Народното събрание Хасан Адемов.

По негови думи се остава с усещането, че се заобикаля както Министерския съвет, по този начин и Тристранния съвет, защото там въпросът изобщо не е бил обсъждан. Адемов акцентира, че предлагането се появило " от нищото ".

Той подсети, че тематиката е още от 2010 година, когато по предложение на някогашния финансов министър Симеон Дянков като антикризисна мярка работодателите са почнали да заплащат първите три дни от болничните.

" Това е осигурително заплащане. Работниците солидарно заплащат осигурителна вноска, против която получават права. Орязването на права в обществената политика постоянно минава през премеждия, а от време на време и през разтърсвания и митинг ", съобщи Адемов.

Той бе безапелационен, че това е посягане против обществените права и уточни, че мярката няма да реши нито един от проблемите в системата, защото няма гаранция, че няма да се издават болнични за четири или повече дни.

Адемов посочи, че причините на тези, които са предложили смяната, е, че ще има споделяна на отговорност сред служащи, работодатели и Национален осигурителен институт. Той обаче изрази мнение, че казусът е в контрола.

Свидетели сме на обстановка, която основава удобна среда за разгръщането на подправените болнични, тъй като този, който събира осигурителните вноски, е Национален осигурителен институт, а този който издава болничните, е зависещ на Министерството на здравеопазването - отговорността е разграничена и това затруднява контрола, разяснява Адемов.

Той бе безапелационен, че неналичието на ефикасен надзор не може да се трансферира като отговорност на служащи и чиновници и подсети, че за разлика от работодателите, които няма по какъв начин да управляват всеки чиновник, тези, които издават болничните, могат да бъдат следени - има Национална здравна ревизия, НЗОК и медицински одит.

Адемов не се съгласи с аргумента на финансовия министър Владислав Горанов, че съгласно анализите тази мярка ще понижи склонността за злоупотреби. Не считам, че неплащането на единия ден от болничните от никого ще има финансов резултат. Този, който е решил да се възползва от подправен болничен, ще пренебрегне този ден и ще продължи по същия метод, акцентира той.

Запитан по какъв начин стои въпросът с родителите, на които се постанова да си вземат болничен поради заболели дете, Адемов посочи, че в това отношение ръководещите са дали заден ход.

" Остава блудкаво усещане, че става въпрос за пазарлък. Част от съдружните сътрудници взеха решение че би трябвало минималната пенсия за застрахователен стаж да стане 250 лева и се търсеше опция за компенсиране на този разход. После обаче се отхвърлиха от това и стана една мелодрама ", изясни обстановката той.

Относно втория дирек от пенсията Адемов уточни, че има няколко казуса. Първият бил така наречен " коефициент на редукция " - на всички, които следва да получат пенсия от втория дирек от наложителното пенсионно обезпечаване, пенсията им от Национален осигурителен институт ще бъде понижена с 20%.

Той изясни, че при родените преди 60-та година има субсидиране 33% от налози, което не се отразява на тези, които се обезпечават в частни пенсионни фондове. Това по негови думи значи че пенсията от Национален осигурителен институт би трябвало да се понижи не с 20%, а с по-малко проценти, с цел да отпадне въпросът коя пенсия е по-благоприятна.

Припомняме, концепцията първият ден от болничните да не се заплаща беше показана след среща сред ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

От думите на ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като да вземем за пример за майките на деца и болнични в резултат на трудови злополуки. Тя разяснява концепцията с думите: " Няма 100% правдивост ".

От Движение за права и свободи бяха безапелационни, че не поддържат обявеното през вчерашния ден предложение, защото съгласно тях това е прикрито нарастване на осигурителната вноска.

От своя страна синдикатите също остро нападнаха концепцията и предизвестиха, че в случай че тя бъде призната, те ще поведат хората на митинг.

Заради рецензиите към концепцията първият ден от болничните да не се заплаща, Обединените патриоти отхвърлиха те да са нейни създатели и подчертаха, че това било концепция на ГЕРБ и по-конкретно - на финансовия министър Владислав Горанов.Той обаче отхвърли изказванията и съобщи, че по този начин и не е ясно кой е предложил първият ден от болничния да е за сметка на болния.

От Българската търговско-промишлена палата пък приветстваха концепцията за неплатен първи ден от болничните. Според тях работодателите не би трябвало те да се натоварват с нито един ден болнични. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР