Предложението от вчера да се предостави възможност за избор на

...
Предложението от вчера да се предостави възможност за избор на
Коментари Харесай

Хасан Адемов: Няма да има намаление на пенсиите на бъдещите пенсионери

Предложението от през вчерашния ден да се даде опция за избор на хората да се пресмята самостоятелният коефициент и по остарялата, и по новата методика, ликвидира всевъзможен тип подозрения, че ще има понижение на размера на пенсиите на бъдещите пенсионери, даже и с един лев. Това сподели пред публицисти ръководителят на Парламентарната комисия по труда и обществената политика Хасан Адемов през днешния ден, предава Българска телеграфна агенция.

Той акцентира, че би трябвало да стане ясно, че цялата тази полемика от последните дни по никакъв метод не се отнася за пенсионерите, които са придобили право на пенсия до края на предходната година.

Хасан Адемов напомни, че има две симулации на Национален осигурителен институт за размера на пенсиите по новата методика, която е в действие от началото на тази година. Първата е направена за хората, пенсионирали се през 2017 година. Изчислено е, че на 37 % от хората, пенсионирали се тогава, при използване на новите правила за пенсиониране, настоящи от 2019 година, се понижава самостоятелния коефициент. По думите му обаче намаляването на самостоятелния коефициент никога не значи към момента понижаване на пенсията, тъй като във формулата за пресмятане на размера на пенсиите има и други детайли като застрахователен приход, години стаж, коефициент за прослужени години. Всички случаи са самостоятелни и никой не може да каже, че на всички 37 % биха се понижили пенсиите и с какъв брой, добави Адемов.

Експертите на Национален осигурителен институт са създали и втора симулация въз основа на данни за 67 881 обезпечени лица, на които от Национален осигурителен институт са изпратени уведомителни писма през 2018 година, че им следва да навършат изискуемите години за пенсия през идната година. От тях през 2018 година са се пенсионирали към 20 хиляди, останали са някъде към 47 хиляди души. При втората симулация се получава, че за 31,3 на 100 е допустимо да се понижи самостоятелният коефициент.

Хасан Адемов напомни, че от началото на тази година не е финализирано нито едно пенсионно произвеждане, защото срокът за приключването на производството е четири месеца и никой не е получил нито увеличена, нито понижена пенсия по новата формула.

Хасан Адемов очерта причините на вносителите на смяната. Сред тях е това, че преди 1997 година няма указател на обезпечените, а регистърът от 1997 до 1999 година е повърхностен съгласно информация на Национален осигурителен институт. До 2000 година няма и оптимален застрахователен приход. По думите му по тази причина на напред във времето на полето на търсенето на справедливостта излизат въпросите допустимо ли е в границите на три години, в които си се осигурявал върху високи приходи са задоволителни, с цел да има адекватност сред осигурителния принос от една страна и от друга - размерът на пенсията. Дискусията за търсенето на правдивост в пенсионната система ще продължи, съобщи Хасан Адемов.

Той посочи, че различен мотив за премахването на годините 1997 - 1999 година от формулата е това, че се появяват в регистъра на обезпечените лица нетипични за българското пенсионно произвеждане осигурителни приходи като 100 000 лв., върху който са импортирани осигурителни вноски. По думите му това довежда до подозрение дали един подобен приход, зародил през този интервал, може да послужи като база за пенсиите. Аргументите и при смяната от 2015 година за отпадане на трите най-хубави години преди 1997 година, и през 2018 за отпадане на годините 1997 - 1999 година,са били и за това да бъдат улеснени обезпечените да не търсят осигурителни документи, тъй като някои предприятия са банкрутирали, добави ръководителят на обществената комисия.

В отговор на въпрос дали хората би трябвало да избират единствено от формула, която включва годините 1997-1999 година, или и трите най-хубави години преди 1997 година, Адемов сподели, че специалистите на Национален осигурителен институт считат, че с цел да има адекватност сред осигурителния принос и размера на пенсията, би трябвало да влизат единствено годините, за които има указател в Национален осигурителен институт, тъй като всички останали години стаж основават предпоставки за манипулиране на трудовата биография.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР