Предложението на премиерът Бойко Борисов да се пренася електроенергия чрез

...
Предложението на премиерът Бойко Борисов да се пренася електроенергия чрез
Коментари Харесай

Юлиян Попов: Проектът за подводен кабел между Грузия и България не е невъзможен


Предложението на министър председателят Бойко Борисов да се придвижва електрическа енергия посредством кабел по дъното на Черно море сред България и Грузия наподобява повече от забавна. Това предизвика част от енергийните експерти да споделят из обществените мрежи част от своите визии по един сходен план.

Представяме забавния коментар на Юлиян Попов, основен специалист на Европейската климатична фондация и някогашен министър на околната среда и водите:

" Премиерът Бойко Борисов сподели, че ще внасяме 2000 МВ зелена сила от Грузия под Черно море. Настана смях. Засмях се и аз. Има ли обаче нещо свястно зад това изказване? Може и да има.

Първо , защо е допустимо да става сума? Най евентуално за AC HVDC кабел сред двете страни.

Второ , за какво ни е да внасяме зелена сила от Грузия? Логиката не е за импорт, а може би за баланс/обмен/съхранение и е евентуално да става дума за двупосочен кабел.

Трето , за какво? Грузия е в различен часови пояс, един час разлика, а зад нас, Западните Балкани са с още един час обратно. Това ще рече разнообразни пикове, което прибавя малко смисъл за сходна връзка. Около 80% от токът на Грузия е от Водноелектрическа централа. ВЕЦ-ът е съвършен сътрудник за възходящите ВЕИ. Грузия строи още (друг е въпросът при какви екологичните стандарти).

Четвърто , вероятен ли е подобен план? Не е неосъществим. Доколкото знам, към този момент най-дългата HVDC морска връзка е 600 км. Разстоянието от Грузия до България е 1200 километра. Един от Европейски Съюз Projects of Common Interests Eurasia Interconnector сред Израел, Кипър и Гърция е за HVDC кабел дълъг 1540 км. Дали ще бъде построен, ще забележим. Грузия към този момент е член на Енергийната общественост, което оказва помощ за стандартизация на електроенергийните стандарти. Освен това Черно море и крайбрежието имат забележителен вятърен капацитет, който не е задоволително изучен. Ако този капацитет се осъществя, въпреки и отчасти, HVDC кабели ще кръстосват Черно Море. Натискът върху въглищата изискват други възможности. Реалистична ли е тази опция. Не съм доста уверен, само че във всички случаи е по-реалистична от Белене. Разбира се, всяко нещо е по-реалистично и по-смислено от Белене.

Пето , преференциален ли е сходен план за България? Много зависи дали ще е част от необятна районна систематична смяна. Ако е, може да се окаже преференциален. Подобно решение би трябвало да се вземе от вложителите, не от държавита. Шесто, от кое място се е появила тази концепция? Най-вероятно от отчет на JRC, който преглежда опциите за създаване на електропроводна инфраструктура от Китай до Европа. Там единият сюжети включва тъкмо подобен кабел. Другият сюжет е за кабел през Турция и Марица Изток. Подобна концепция пасва и на новия китайски път на коприната (BRI). С други думи, подмятането за зеления ток под морето си има своя корен.

Ако обаче попадне в ръцете на създателите на Южен поток, Турски поток, Белене и други сходни, ще падне доста смях. И ще коства доста пари.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР