Предложението на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) националните

...
Предложението на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) националните
Коментари Харесай

Глобалният дигитален данък няма да доведе до значителни постъпления

Предложението на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) националните държавни управления да таксуват дял от приходите на интернационалните компании като Фейсбук, Apple, Amazon и Гугъл въз основа на продажбите в техните страни няма да докара до обилни приходи. Това демонстрира симулация на френския Съвет за стопански разбори, който поучава държавното управление в Париж и е представен от Financial Times.

Според него смяната в корпоративното облагане съгласно предложенията на Организацията за икономическо сътрудничество и раз няма да бъде от огромна изгода за Франция, Германия, Съединени американски щати и Китай, а ще сътвори бюрократични спънки. По-голям резултат би имал различен, доста по-спорен проект на организацията, а точно да се контракти световен най-малък корпоративен налог. Матю Парнети от Université Libre de Bruxelles счита, че той ще докара до огромни данъчни приходи, тъй като е " малко жесток при вземането на огромно парче от пая и при намаляването на аргументите за прекачване на налози " към страни с ниско облагане като Ирландия и Люксембург. Само че постигането на интернационално съглашение по въпроса ще е мъчно.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Как да се прави облагането

Френският Съвет за стопански разбори пресмята, че ще има 0.3-процентово нарастване на постъпленията от корпоративен налог във Франция и Германия, в случай че се приложат проектите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз да се забрани на интернационалните компании да трансферират облага в разнообразни страни, с цел да избегнат налози. Причината е, че предложенията са за облагане " единствено на дребна част от световните облаги " на тези компании въз основа на това къде те продават, а не къде се намират физически.

Планът на Организацията за икономическо сътрудничество и раз е да се раздели световната облага на обичайната, която се полза като в този момент, и остатъчна, част от която ще бъде облагана в страната на продажба. Предвид слабия резултат съветът предлага доста по-радикален метод – да се взема дял от цялата облага в страната на продажба вместо единствено остатъчната облага.

Загуби за " данъчните убежища "

Паскал Сен-Аман, шеф на Центъра по данъчни политики и ръководство към Организацията за икономическо сътрудничество и раз, чака данъчните промени да имат по-голям резултат върху приходите на огромните европейски страни, Съединени американски щати и Китай, а " данъчните убежища " да претърпят загуби. Но той приема заключението на Съвета за стопански разбори, че първото предложение се отнася за разпределение на данъчните права сред страните и по тази причина събира по-малко пари от второто предложение, което подсигурява, че всички интернационалните компании ще заплащат най-малък налог. Чехия утвърди налог за софтуерните колоси

Чешкото държавно управление утвърди предлагането за цифров налог от 7%, заяви финансовото министерство. Целта е да се усилят постъпленията в хазната, като се обложат постъпленията от реклама на интернет колосите като Гугъл и Фейсбук. Предложеният налог, който би трябвало да бъде признат и от Народното събрание, обгръща приходите, получени от ориентирана реклама, от продажба на данни на консуматори и от даване на платформи за търговия. Насочен е към услуги, предоставяни на чешките консуматори. Той ще важи за компании със международни доходи над 750 млн. крони (32.4 млн. долара) годишно, 100 млн. крони (4.33 млн. долара) оборот на чешкия пазар и с над 200 хиляди потребителски акаунта.

Финансовото министерство показва, че данъкът ще работи, до момента в който не бъде реализирано международно съглашение по този въпрос. Той ще донесе на хазната 2.1 милиарда крони следващата година, в случай че влезе в действие от юни, и към 5 милиарда крони годишно през идните години. Чехия последва образеца на някои други страни в Европа, откакто Европейски Съюз не съумя да реализира единно съглашение по въпроса предходната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР