Предложението на Министерство на финансите граждански договори по-лесно да се

...
Предложението на Министерство на финансите граждански договори по-лесно да се
Коментари Харесай

Бизнесът призова Асен Василев да се откаже от удара с гражданските договори

Предложението на Министерство на финансите цивилен контракти по-лесно да се третират като трудови, което ще вдигне съществено данъчно-осигурителната им тежест, среща съществени възражения. Българската стопанска камара упорства предлагането да бъде оттеглено, защото е несъобразено с редица закони и основава условия за случайно пояснение, безпорядък, неустановеност и непредвидимост за работодателите, излиза наяве от мнение по въпроса, оповестено във връзка утрешното разискване на данъчните закони в националния съвет за тристранно съдействие.

Припомняме, че в пакета с данъчни промени финансовият министър Асен Василев предлага на пръв взор внездрачно допълнение, с което някои случаи на работа без трудов контракт ще се приравнят към трудовите правни отношения. Така цивилен контракти по-лесно ще бъдат превръщани от администрацията в трудови, а това води до по-високи осигуровки и налози. Така на процедура от тези правни отношения ще отпадне опцията да се приспадат 25% приети разноски, а обезпечаването ще би трябвало да е цялостно (докато върху гражданските контракти не се дължат осигуровки за общо заболяване и майчинство, за трудова акцидент и за безработица), което значи с 5% по-високи осигуровки.

Национална агенция за приходите от много време желае сама да може да афишира трудови контракти, с цел да събира и повече налози и осигуровки. Това право по Кодекса на труда принадлежи само на Главната ревизия по труда. Заради спорната правосъдна процедура предходната година Върховен административен съд излезе с тълкувателно решение, че Национална агенция за приходите няма право да афишира трудов контракт. Настоящите промени явно целят да заобиколят това затруднение, като на същото мнение са и от Българската стопанска камара.

Категорично срещу е и Асоциацията на индустриалния капитал.Критики към смяната имаха и от синдикатите.

" Предложената мярка визира забележителна част от свободните специалности, което ще усили внезапно разноските им за наложителни осигурителни вноски, както и ще усили данъчната тежест ", разяснява тези дни пред БНР основният икономист на КТ " Подкрепа " Атанас Кацарчев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР