Предложението на голям европейски разработчик идва в момент, в който

...
Предложението на голям европейски разработчик идва в момент, в който
Коментари Харесай

Еко-решение за София: слънчева топлоцентрала

Предложението на огромен европейски разработчик идва в миг, в който Столична община е изправена по едно и също време пред няколко съществени задания и провокации

Все повече европейски градове разпознават технологията на слънчевите топлоцентрали като основна в прехода към нисковълеродна стопанска система (източник: CCO Public Domain)

Слънчева топлоцентрала може да грее столичани посредством публично-частно партньорство. София може да се снабди с екологично чиста топплоцентрала, която да добива сила от слънцето и да я подава в топлофикационната мрежа на града за отопление на жилищните здания в столицата.

Предложението идва от SOLID – един от най-големите в Европа разработчици на слънчеви топлофикационни и охладителни системи. Аналогична система за рандеман на слънчева топлоенергия от колективен мащаб към този момент се изследва в „ прилежащ ” Белград, заяви GreenTech.bg.

Изпълнителят на плана може да предложи и финансиране на слънчевата апаратура при съществуването на контракт за изкупуване на слънчевата топлота от „ Топлофикация София ” и отчасти грантово подкрепяне от страна на Столична Община.

Австрийската компания SOLID и българският й сътрудник – Институт за нулевоенергийни здания (ИНЕС) – към този момент са внесли предложение за изследване, планиране и създаване на нови топлофикационни мощности към системата на Столична Топлофикация, основани на слънчева сила. Проектът може да се осъществя посредством публично-частно партньорство (ПЧП).

Предложението допуска столичната топлофикационна компания да включи в мрежата си дребна слънчева топлоцентрала, която да подкрепи доставките на топлоенергия непосредствено и да послужи като „ изследователска площадка ” за изследване на опциите за по-мащабно въвеждане на еккологичната технология в София.

Резултатите ще са причина за планиране и създаване на топлофикационни системи на база слънчева сила за новостроящите се квартали на столицата. Понастоящем жителите на такива квартали нямат обезпечена топлофикационна мрежа – през зимата те се отопляват независимо и това способства за тежкия, токсичен смог, който всяка зима изтезава столицата.

София – подтекст

Предложението идва в миг, в който Столичната община е изправена по едно и също време пред няколко съществени задания и провокации.

Замърсяването на въздуха в огромния град, изключително в зимния сезон, постанова екологични други възможности за битовата електрическа енергия (снимка: GreenTech.bg / Мария Малцева)

От една страна, необходимо е предприемането на ограничения за справяне със замърсяването на въздуха в огромния град, изключително в зимния сезон. Като главен източник на фини прахови частици през студните месеци се сочи битовото отопление, което точно постанова търсенето на различни, екологични и устойчиви източници на битова топлоенергия.

От друга страна, националните и районните политики изискват използване на решителни ограничения за понижаване на изменението на климата и акомодация към световното стопляне, резултат от което са възходящият брой климатични екстреми (жеги, засушавания, рискови валежи).

Не на последно място градът би трябвало да откри подобаващ път за стабилно развиване на топлофикационните системи в посока предвидима и налична, нулевовъглеродна, чиста, възобновима сила.

Слънчеви топлоцентрали в Европа

Т.нар. слънчеви топлофикации (СТ) оферират решение за огромно и трайно превъзмогване на това предизвикателство. Все повече европейски градове разпознават технологията като основна в прехода към нисковълеродна стопанска система. До момента 350 СТ с мощ над 350kWth са осъществени в Европейски Съюз, а конфигурираните мощности нарастват с 35% годишно.

В Европейски Съюз към този момент има конфигурирани над 1 милион квадратни метра индустриални панели за произвеждане на топлинна сила за задачите на СТ. Европейската комисия поддържа развиването и налагането на технологията посредством поредност от планове по Седма рамкова стратегия и „ Хоризонт 2020 ”.

Самата SOLID е участник в един от най-мащабните планове за слънчево топлофициране в Европа – този в австрийския град Грац, където се построява колекторно поле с повърхност от 220 000 кв.м и сезонен буфер за депозиране на топлоенергията с размер 900 000 куб.м (водно съдържание). Наречен „:BigSolar ”, планът се реализира за зареждане на града с възобновима топлота през цялата година. Строителството стартира през 2019 година

SOLID създаде сходна идея за столицата на Сърбия, Белград. Предвидени са слънчеви съоръжения с размер 180 000 кв.м, които ще обезпечават 55% от топлинната сила на топлоцентралата. Сезонното депозиране ще има 1 000 000 куб.м. Понастоящем планът е в стадий на създаване.

Възможност за София

SOLID и ИНЕС оферират да се изследва опцията за създаване на система вид „ BigSolar ” със сезонно депозиране за централно отопление на София, посредством която да се реализира най-малко 5% дял на слънчевата топлоенергия в общия енергиен микс на Топлофикация. Новата мощ може да бъде целеустремено употребена за новостроящи се квартали.

За да може Топлофикация София да придобие опит с широкомащабна слънчева топлинна сила, ИНЕС предлага да се построи първата пилотна апаратура в мегаватов мащаб на свободна земя в границите на парцелите на Топлофикация София.

От своя страна, SOLID може да предложи и финансиране на слънчевата апаратура с обезпечено изкупуване на слънчевата топлота от „ Топлофикация София ” (ESCO договор) при отчасти грантово подкрепяне от страна на Столична Община.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР