Предложението на ГЕРБ спешно да се измени акцизът за т.нар

...
Предложението на ГЕРБ спешно да се измени акцизът за т.нар
Коментари Харесай

Страшен спор възникна, заради бездимните цигари! Каква е истината за тях и наистина ли са безвредни? Въпросът скара депутатите!

Предложението на ГЕРБ незабавно да се промени акцизът за т.нар бездимни цигари и по този начин те да бъдат приравнени на стандартните стана мотив за замяна на обвинявания в лобизъм на най-различни равнища – вътре в „ Обединени патриоти ”, в границите на ръководещата коалиция, сред парламентарните групи в Народното събрание и дори сред специалисти в студиото на бТВ.

В най-общ проект, единият лагер пази позицията, че новаторските тютюневи произведения са по-малко нездравословни за здравето и в този момент дейностите против тях са само и единствено в отбрана на локалните производители на обичайни цигари. Другата страна в разногласието е на мнение, че няма задоволително доказателства, че бездимните цигари вредят по-малко и сега просто производителите им се борят да запазят високата си облага за сметка на държавния бюджет.

Именно на това мнение е Александър Иванов от ГЕРБ. Той уточни, че бюджетът тази година е по-социален и с по-голям акцент върху образованието и сигурността, като 15-те милиона лв., които биха пристигнали от корекцията на акциза ще бъдат потребни точно в тази посока.

Той акцентира, че не става дума за покачване, а „ да изравним цената на едни тютюневи произведения към цената на другите ”.

Бившият му съпартиец и сегашен кадър на Вътрешна македонска революционна организация Александър Сабанов обаче непосредствено жигосах законопроекта като лобистки: „ Той е толкоз пролобистки към бюджета, колкото и нейното (на ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова – б.р.) предложение предходната година за понижаване на кешовите заплащания – всички знаем кой пази този закон. Хората не са толкоз неосведомени, че да не знаят чии ползи пази – мисля че „ Кой ” е задоволително да се каже в този случай ”.

И добави: „ Определено се вижда освен в този случай, има и други случаи, в които се лобира със законопроекти ”.

Според него в случай че има и дребен късмет бездимните цигари да се потвърдят като по-малко нездравословни, би трябвало да им се даде път. Той означи и че не е работа на депутатите да мислят по какъв начин да пълнят бюджета в случай, че и Министерството на финансите има законодателна самодейност.

„ Изцяло неверна е съдружната политика – по този метод да бъдат вкарвани законопроекти и в зала на крайник да се подписват от част от сътрудниците ”, уточни той.

Борис Ячев от НФСБ обаче беше безапелационен: „ Приходите в бюджета би трябвало да са приоритет за всеки представител на ръководещото болшинство. Управлението не е единствено да имаш министри и вицепремиери ”. По думите му няма нито едно изрично доказателство, че нагреваемите артикули са по-безвредни от останалите типове цигари.

Той акцентира, че с сътрудниците си от тази част на „ Обединени патриоти ” са подписали „ без никакви пазарлъци и извиване на ръце ”.

Проф. Румен Гечев от Българска социалистическа партия запита за какво толкоз доста се бърза да се трансформират акцизите в случай, че Европейски Съюз сега прави изследване, на база на което ще трансформира наставления. Освен това, съгласно него, смяната на закон от преди 8 месеца поради неверни планове демонстрира неприятна работа на Народното събрание.

Кръстина Таскова от „ Воля ” също запита за какво се трансформира фискалната политика в средата на годината. Нейната партия желае законът въпреки всичко да влезе в комисия, с цел да бъдат всички типове тютюневи произведения „ съответно контролирани ”.

Движение за права и свободи не изпрати собствен представител с претекста, че към момента няма позиция. „ Нямам подозрение по какъв начин ще гласоподава Движение за права и свободи, тъй като действително законът обслужва част от техните ползи ”, съобщи Александър Сабанов.

Спорът за бездимните цигари продължи с цялостна мощ и в студиото на „ Тази заран ”, където отзиви сблъскаха доктор Гергана Гешанова от “Живот без тютюнев дим” и доктор Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Хасърджиев, който призна, че от няколко месеца употребява точно противоречивите артикули, уточни, че неговият персонален опит се потвърждава в международен мащаб: „ Текат клинични изследвания, които потвърждават, че в аерозола нездравословните субстанции са с над 95-97% по-малко, в сравнение с в обичайните цигари ”.

Според Гешанова обаче мненията в добра светлина за IQOS продуктите идват най-вече от тютюневата промишленост и въпреки всичко се отделят всички химикали, които ги има и в горящия фас.

„ По целия свят се върви към това тютюневият артикул да се третира като тютюнев артикул – с всички регулации, които следват от това ”, безапелационна беше тя.

И двамата изредиха организации и държавни структури по света, които, надлежно, третират по-либерално или по-рестриктивно новаторските тютюневи артикули.
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР