Предложението на френското председателство, свързано с ветото за начало на

...
Предложението на френското председателство, свързано с ветото за начало на
Коментари Харесай

„Възраждане“ излиза на протест след полученото предложение от френското председателство за РСМ

" Предложението на френското председателство, обвързвано с ветото за начало на договарянията на Република Северна Македония за участие в Европейския съюз (ЕС), е получено в комисията по външна политика на Народното събрание в 15:29 часа през днешния ден ". Това заяви за Българска телеграфна агенция заместник-председателят на комисията Ангел Георгиев от " Възраждане ".

" Текстът е на британски език и не е от три страници ", уточни той. " Отделно аз пътувах, заради тази причина не съм съумял да се срещна с него, само че разлиствайки видях някои извънредно притеснителни неща , да вземем за пример това, че с много гъвкави и в същото време хлъзгави формулировки, които могат да се поясняват по друг метод, се приказва за малцинства и общности в Северна Македония ", разяснява Георгиев. " Също по този начин и за жители, които живеят в границите на страната и които са част от други народи, като да вземем за пример българите, т.е. македонската страна би могла да пояснява, че българите и македонците са разнообразни народности, нещо, което е безусловно недопустимо за нас и което е в прорез с историческата действителност ", добави той. По думите му закононарушение е България да одобри нещо сходно.

Той уточни, че оттук насетне документът би трябвало да се разиска от външната комисия в Народното събрание . " Аз съм убеден, че той ще бъде отритнат от комисията по външна политика ", сподели Георгиев. " Съответно, в случай че се стигне до гласоподаване в Народното събрание, също се надявам да бъде отритнат, тъй като ние от " Възраждане " изрично сме декларирали, че сме безусловно срещу такива оферти ", сподели той. " Северна Македония би трябвало да чака, колкото е належащо, само че да се реформира същински и чак по-късно да влезе в Европейски Съюз ", счита депутатът от " Възраждане ".

Попитан по кое време се планува да бъде първата междуправителствена конференция за начало на договарянията, Ангел Георгиев сподели, че първо би трябвало да се организира съвещание на Съвета по общи въпроси на 21 юни в Люксембург. 

" При съществуване на единодушие по приложените документи френското председателство планува и осъществяване на междуправителствена конференция на 23 юни 2022 година на най-високо ниво ", сподели още заместник-председателят на външната комисия в Народното събрание.

" Виждате, че натискът е в посока на това ветото да бъде вдигнато преди края на френското председателство ", разяснява той.

" евентуално ще има и полемика в границите на идните на 23-ти и 24 юни среща на върха Европейски съюз - Западни Балкани и съвещание на Европейския съвет ", добави Ангел Георгиев.

Депутатът заяви, че във вторник от 17:00 часа пред Народното събрание от " Възраждане " провеждат митинг и изрично ще се борят с всички сили и средства против повдигане на ветото. Той посочи, че решението за митинга е взето след приемането на френското предложение за Северна Македония. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР