Предложението на Франция по казуса за преговорите на страната за

...
Предложението на Франция по казуса за преговорите на страната за
Коментари Харесай

За Стево Пендаровски френското предложение е приемливо

Предложението на Франция по проблема за договарянията на страната за еврочленство е задоволително за президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски. Той е временен компромис за една от етапите на европейската интеграция, в която са значими три детайла. Това съобщи той след съвещание на Съвета за национална сигурност в Скопие, заяви " Слободен щемпел ".

Пендаровски прикани държавното управление на РСМ да утвърди предлагането на френското европредседателство, с което да се преодолее ветото на България и да стартират договарянията с Брюксел.

" Според мен става въпрос за обичаен компромис за една от етапите на европейската интеграция. Според мен този формат е допустим на този стадий ".

С това ние подвигаме траялата повече от две години българска обсада и разрешаваме официално започване на договарянията. Оставаме на европейския път, който е дълъг и до този миг не сме изгубили нищо и в този момент е моментът да отворим стратегическия разговор тук, сподели президентът.

Пендаровски счита, че с приемането на модифицираното френско предложение ще се вземе решение единствено за започване на договаряния с Европейски Съюз. Решението да се одобри модифицираното френско предложение няма да бъде нито исторически успех, нито исторически неуспех.

Според Пендаровски цялата обстановка се характеризира с извънредно високо политическо напрежение в страната. По думите му това не е съдбовна алтернатива да бъде или не за нацията и страната, нито решение, което ще дефинират бъдещите генерации македонци и македонски жители.

Това предложение по никакъв метод не накърнява македонската еднаквост, тъй като, споделя той, има ясна дефиниция за македонския език.

Той акцентира, че чака, откакто предлагането влезе в държавното управление, да бъде добавено изречението, че в случай че България или друга страна се опита да спомене още веднъж македонската еднаквост, история, език, те да се отдръпват от договарянията.

Има предложение историците да се срещат по-често.

Убеден съм, че не бихме могли да реализираме повече от позицията на претендент за участие, сподели президентът след съвещанието на Съвета за сигурност, като обясни вижданията си по модифицираното френско предложение.

В допълнение към досегашните членове на Съвета (министър-председателя Димитър Ковачевски, ръководителя Талат Джафери, министрите Оливер Спасовски, Славянка Петровска, Буяр Османи, професорите Ненад Маркович, Ветон Лятифи и Траян Гоцевски), вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич, също ще участва на срещата. Пендаровски сподели, че не е поканил водача на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, тъй като е видял, че има връзка сред държавното управление и опозицията.

И довечера в Скопие са оповестени митинги пред постройката на държавното управление с искане за предварителни избори и отменяне на френското предложение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР