Предложението на БСП за осигуряване на безплатни културни ваучери за

...
Предложението на БСП за осигуряване на безплатни културни ваучери за
Коментари Харесай

ГЕРБ: Предложението на БСП за безплатни културни ваучери изкривява системата

Предложението на Българска социалистическа партия за обезпечаване на безвъзмездни културни ваучери за младите е извънредно ляв способ, който изкривява цялата система. Това съобщи депутатът от ГЕРБ Николай Сираков и посочи, че има негативно мнение на Министерство на културата и Министерство на финансите.

Повод за коментара е предложение на Българска социалистическа партия страната да издава "културен чек " от 200 лева на всеки българин, навършил пълноправие, който той да употребява за посещаване на театри, музеи и други

„ Методът, който оферират от Българска социалистическа партия, е афектиран за културните институции. Отделно, че той подкупва, изкривява съзнанието на младите. Методът „ вие вървете на спектакъл, а ние ще го осигурим да е безвъзмезден “ не възпитава същински и дълготраен интерес към културата. Дори не основава интерес към културата, а интерес към парите, към гратис приемане на нещо “, показа мнението си Сираков. „ Да не приказваме, че образуването на интереса към просвета става в по-ранна възраст от тази, която Българска социалистическа партия оферират да се раздават ваучери – навършени 18 години. Още повече като се има поради, че предлагането е за еднократно приемане на ваучер, напълно се обезсмисля концепцията за образуване на дълготраен интерес към културата “, аргументира се Сираков. По думите на му това даже би могло да изкриви системата, би могло да комерсиализира предлагания от културните институции артикул, с цел да привлекат младите с ваучери, които нямат образуван интерес към културата.

Сираков посочи, че решението е да се подтиква взаимоотношение сред фамилията, учебното заведение и самите културните институции, които да влизат в учебно заведение и да презентират творчеството си.

„ Оценяваме желанието и труда на Българска социалистическа партия при създаването на законопроекта, изпълнявайки заложеното в младежката стратегия на ПЕС, само че считаме, че това е способ, който не образува интерес към културата и е нездравословен за самата система “, сподели още Сираков. Той акцентира, че в Италия, където е въведен, се употребяват под 50% от ваучерите.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР