Предложението на БСП всяка първа сряда на месеца премиерът Бойко

...
Предложението на БСП всяка първа сряда на месеца премиерът Бойко
Коментари Харесай

БСП иска премиера в НС поне веднъж в месеца, мнозинството отказа

Предложението на Българска социалистическа партия всяка първа сряда на месеца министър председателят Бойко Борисов и вицепремиерите да се явяват в Народното събрание да дават отговор на настоящи въпроси, не видя бял свят.

След близо два часа диспути с 68 гласа „ за “, 85 „ срещу “ и 11 „ въздържали се “ депутатите отхвърлиха настояването за промени в правилника на Народното събрание, импортирано от алената съпротива.

В текста на левицата бе записано в последните до два часа от пленарното съвещание всяка първа сряда на всеки месец министър-председателят и заместител министър-председателите се явяват пред Народното събрание и да дават отговор на настоящи устни въпроси, свързани с политиката на държавното управление.

Социалистите упорстваха възобновяване на така наречен „ блицконтрол “, който съществуваше 42-то и 43-тото Народно заседание, с цел да се върне „ същинската контролна функционалност на Народното събрание “.

Предложението на алената съпротива провокира развълнуван спор и даде мотив за взаимни нападки сред ръководещи и съпротива. Червените упрекнаха премиера в еднолично ръководство, а болшинството напомни на съперниците си за обсадения парламент през 2013-2014 г.-->

Соцдепутатът Филип Попов посочи, че министър председателят е идвал в Народното събрание едвам няколко пъти и настоя, че функционалност на Народното събрание е да управлява изпълнителната власт.

„ Изслушването на премиера е една от основните характерности на парламентарната народна власт. В европейските страни се случва непрестанно. Защо там е по този начин, а тука - не – тъй като имат развита народна власт и Народното събрание работи както би трябвало. Имаме тежки проблеми с парламентарната народна власт и Конституцията не се извършва в основни свои елементи. В една обикновено функционираща народна власт няма по какъв начин министър председателят да ръководи всички публични механизми през тв приемника. Българската народна власт постоянно е имала проблем, само че най-голямата дисторция е при ръководството на ГЕРБ и персонално на Бойко Борисов “, скочи и аленият Антон Кутев.

Георги Марков от ГЕРБ пък отвърна, че няма друга страна, в която министър председателят и лидерката на опозицията да се схващат по този начин добре. За образец той даде решението на ГЕРБ след диалози с опозицията за Истанбулската спогодба и медикаментите за онкоболните. Той упрекна опозицията й в двойни стандарти.

„ Досега казвахте, че Народното събрание е нотариат. А в този момент ярката звезда на Българска социалистическа партия и претендент за кмет на София Мая Манолова споделя, че не министър председателят, а Народното събрание я е направил омбудсман – ето ги двойните стандарти. Не се съобразихте и с гласа на хората – те желаеха мажоритарно гласоподаване, водихме го този спор, вие го отхвърлихте “, аргументира се той.

Той се съгласи, че има рецесия в демокрацията и правосъдната власт, а най-големият проблем е, че български НПО-та правят политическа активност и подменят главния темперамент на парламентарната народна власт.

В дебата съпартиецът му Красимир Ципов пък настоя и че опозицията може да задава въпроси на премиера по време на парламентарния надзор, само че те само че го вършат съгласно разпоредбите.

„ Зададени са били 11 питания и 26 въпроса, само че половината от тях са в противоречие с правилника. Защо? Колко от вас са прочели какво написа в правилника? Въпросите би трябвало да се от настоящ темперамент и да са свързани с политиките на държавното управление. Казвате по какъв начин преди блицконтролът минавал добре – ами в случай че приказваме за парламентарната народна власт, тогава имаше парламентарна народна власт под блокада, имаше ограждения. Като набъбна интензитета на митингите, кракът на Орешарски изобщо не стъпи тука да дава отговор на неуместните въпроси на обществото “, настоя Ципов.

Шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова пък заподозра, че социалистите желаят да вдигнат ниския рейтинг на Народното събрание благодарение на високия рейтинг на премиера Борисов.

По време на дебата Павел Шопов от „ Атака “ пък настоя, че е за връщането на блицконтрола, само че не с цел да се фиксира единствено върху премиера, а да могат и други вицепремиери да дават отговор за дейностите си.

Веселин Марешки от „ Воля “ пък не видя смисъл в предлагането на левицата и настоя, че има други по-смислени проблеми за решение.

„ Хората събират капачки за опазване на здравето, на следващия ден ще събираме найлонови торбички поради образованието, а ние водим неправилен спор “, заключи той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР