Предложението на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) през зимния

...
Предложението на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) през зимния
Коментари Харесай

Зърнопроизводители се разгневиха на идеята да няма биокомпонента за зимата в бензина

Предложението на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) през зимния интервал да отпада биокомпонентата с етанол в бензина провокира отрицателна реакция от страна на земеделския бранш. Венцислав Георгиев, член на районната асоциация " Дунавско зърно ", част от Националната асоциация на зърнопроизводителите, приказва пред Actualno.com за какво вижда мярката като нездравословна.
Г-н Георгиев, ефикасна ли е, съгласно Вас концепцията на Българската петролна и газова асоциация да се спре влагането в горивата на биодобавка през зимния интервал, защото се твърди, че тя е двойно по-скъпа по отношение на цената на самото гориво?
Такава мярка въобще не би била ефикасна, тъй като биокомпонентата (биодизел) въздейства нищожно на цената на дизела. Нека погледнем вчерашните цени на един от главните търговци – ИНСА: цена на едро на дизел марка Е5 (без биодизел) - 1139 лева./1000л.; цената на едро на дизел марка Б6 (с 6% биодизел) - 1176 лева./1000л. Вижда се,че разликата от 37 лева на 1000 литра води до оскъпяване от 3,7 стотинки на литър дизел. Във времето тази стойност варира от 2,5 стотинки на литър до 4 стотинки на литър, което въздейства нищожно на цената на дизела - приблизително 2.34 лева за литър през вчерашния ден.
Иначе казано, цената на дизела е 2.34 лева с биокомпонента или 2,30 лева без нея. Ако от 2.34 лева за литър цената на дизела стане 2.30 лева за литър, народът, ние - потребителите, дали ще кажем " дизелът поевтиня "? Цените на горивата не се дефинират от държавното управление или някакъв регулаторен орган, а от търсенето и предлагането, от пазара. Ако падне биодобавката, търсенето на минерални горива ще нарасне с 6 – 8%, колкото е делът на биогоривата. Махаме " биото " и нишата се замества с минерални петролни артикули . Това е огромният интерес на петролната и газова промишленост - да си върне този пазар. 6% е добавката на биодизел в дизела, 8% е добавката на биоетанол в бензина. Това са 6 – 8% пазарен дял, който беше заместен за сметка на минералните горива с биогоривата. Когато биогоривата бъдат спрени, този дял ще се върне още веднъж към минералните горива, към членовете на Българската петролна и газова асоциация. Да се случи това е техният огромен интерес. Но има и различен аспект – какво ще стане в един пазар, на който търсенето на минерални горива внезапно се усилва с 6 – 8%? Това евентуално ще увеличи цената с повече от упоменатите 4 стотинки.
Как би се отразила мярката с биокомпонентата на зърнопроизводителите?
Предложението да се спре биодобавката единствено за зимния интервал е добре обмислен удар върху всички земеделци - производители на суровините рапица и слънчоглед, както и върху преработвателите им в биогорива от страна на Българската петролна и газова асоциация. Количествата, които ще се преработват в този момент, са към този момент създадени и са в складовете на земеделците и преработвателите. Какво ще вършим с тази стока за стотици милиони левове? Рапицата за идната година е засята при започване на септември, в нея са вложени доста запаси и се чака да бъде събрана през август 2019 година. Какво ще се случи с нея, откакто у нас тази просвета не се употребява за друго?
Много огромен удар ще понесат и преработвателите. Не мога да си показва по какъв начин преработвателите ще спрат производството си през зимния сезон и ще го възобновят през летния. В една такава конструкция има назначени не стотици, а хиляди служащи. Там има административен личен състав, личен състав по преработката, имат големи хранилища, в които се съхранява продукцията, имат логистика, която е в пристанищни и жп терминали и комплекси със съответните машини, кораби, локомотиви, вагони и бази за предпазване в разнообразни точки на страната, които също имат личен състав. Няма по какъв начин те да работят и да създават единствено за летния интервал. Това е непрестанен развой. Това е бизнес с големи вложения в машини за преправка, превоз, хранилища за предпазване, инфраструктура и административен личен състав, на който БПГА предлага да не работи през зимата. Подобна мярка, въведена ненадейно, въпреки и единствено за зимния интервал, ще има пагубни последствия за всички земеделци и производители на биодизел, без това да докара до осезаемо намаляване на цените на горивата. Единственият резултат, който действително ще се получи, е увеличение на пазара на производителите и вносители на горива с 6%, защото изваждането на биокомпонентата ще бъде сменено с минерално гориво. Това е огромния интерес. Ефектът върху зърнопроизводителите ще бъде единствено отрицателен - загуби от неосъществена продукция през 2018 година (рапицата няма различен пазар у нас), загуби от стартирано произвеждане за годишна продукция 2019 година, загуби от закупено софтуерно съоръжение за рапица и нарушена ротация на културите в стопанствата заради отпадане на част от културите. Огромни загуби, несъмнено, ще понесат и банките, финансирали целия този развой по производството и преработката на биогоривата.
Виждате ли вероятност в така наречен биогорива от второ потомство?
Има наставления на Европейски Съюз, съгласно които до 2030 година се планува не прекъсване, а поетапно понижаване на биогоривата от първо потомство, т.е. тези, които се създават от хранителни артикули – рапица и слънчоглед и замяната им с биогорива от второ потомство, т.е. такива, които се получават от отпадни артикули от селското и горското стопанство като плява, дървесни боклуци, стърготини и прочие Не виждам кой вложител ще вложи стотици милиони левове в осъществяване на друга европейска инструкция, с цел да създава биодобавки второ потомство, в случай, че по този начин се стопират и се пуска промишлености, основани в осъществяване на директивите на Европейски Съюз за биодобавките. Това е стопанска система и тя не може да се ръководи по този начин – през днешния ден я стопираме, на следващия ден – пускаме, след това отново я стопираме, отново я пускаме.... Това са неща, свързани с изключение на с паричния запас, вложен в тях, и с вложения в хора, технологии, образование, инфраструктура. Това е цяла работеща машина, която не може по този начин да се пуска и стопира.
Като жител, по какъв начин бихте коментирали концепцията на финансовия министър касовата записка за горивата да стане " по-прозрачна " като в нея се показват акциза, Данък добавена стойност и комерсиалната надценка?
Идеята за " транспарантната " касова записка не е неприятна, тъй като това ще внесе малко успокоение у хората и изясненост по какъв начин се образува цената и от какво и кого зависи тя и ще им помогне да се ориентират пред кого да стачкуват.
Интервю на Ива Иванова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР