Предложението идва от службите на Европейската комисия, обяснява вицепремиерът Пеканов

...
Предложението идва от службите на Европейската комисия, обяснява вицепремиерът Пеканов
Коментари Харесай

Пада изискването за 67% съгласие за саниране на блоковете – решението ще се взима с 51%

Предложението идва от " службите на Европейската комисия ", изяснява вицепремиерът Пеканов на държавно съвещание

Решенията за гратис саниране на постройките да се взимат с нормално болшинство от 51% от етажната благосъстоятелност . Това евентуално ще предложи държавното управление на Народното събрание с промени в закона. То излиза наяве от стенограма от съвещание на Министерския съвет (МС) , извършено на 2 ноември, сподели информация на „ Флагман “.

Тогава служебният кабинет утвърди проектопромени в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност (ЗУЕС) . С тях се улеснява достъпът до средства за енергийно възобновяване.

Промените са в осъществяване на промяна „ Улесняване и повишение успеваемостта на вложения “, залегнала в Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България, имаща отношение и към осъществяването на план „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване “, оповестиха тогава от пресцентъра на Министерски съвет.

Вносител на поправките бе районното ведомство в лицето на министър Иван Шишков.

Любопитен коментар при разискването на точката на държавното съвещание обаче прави вицепремиерът по ръководство на европейските средства : „ Благодаря извънредно доста на Министерство на регионалното развитие за свършената работа по този закон. Той е доста значим и считам, че ще улесни в идните години и ще помогне на процеса във връзка с всички въпроси, касаещи ръководството на етажната благосъстоятелност.

Само едно конкретизиране да внеса. То е в съгласие с Министерство на регионалното развитие. След внасяне на план на ЗИД на ЗУЕС за разглеждане на съвещание на Министерски съвет дойде коментар от службите на Европейската комисия , в който се показва, че с цел да се отговори на поетите задължения, разказани в приложението към Плана за възобновяване и резистентност, е нужна една дребна смяна , спомагателна смяна в наредбата на член 17, алинея 2, т. 5 от закона . Става въпрос за следното: предлагането на службите на Европейската комисия е нужното болшинство за взимане на решения от събранието на етажната благосъстоятелност за главно възобновяване, за осъществяване на главен ремонт на жилищна постройка и за асимилиране на средства от Европейски Съюз да бъде понижено от 67 % , както сега е написано в закона, на 51 % . И, в тази връзка предлагам плана на Решение на ЗИД на ЗУЕС да бъде признато на вносител и в него да бъдат отразени нужните промени преди внасянето му за разглеждане в Народното събрание. Надявам се, че ще са съгласни сътрудниците. “

Премиерът Гълъб Донев благодари „ за това значимо конкретизиране “. А къс коментар прави единствено районният министър Иван Шишков: „ Съгласен съм. Няма проблеми. “

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР