Предложението градът да не се казва Сандански, а Свети Врач

...
Предложението градът да не се казва Сандански, а Свети Врач
Коментари Харесай

Активисти от Сандански искат да прекръстят града на Свети Врач

Предложението градът да не се споделя Сандански, а Свети Врач е на Дискусионен клуб от града, в който вземат участие към 15 души. Всички те са " за " Сандански да бъде преименуван още веднъж на Свети Врач. Не всички в града обаче са съгласни, тъй като считат, че това би донесло доста проблеми, най-много от финансово естество за хората, в случай че градът бъде преименуван, дано забележим репортажа.

Според Димитър Тошев през 1949 година тогавашният Свети Врач е бил преименуван на Сандански без да се желае ничие мнение - просто било изпълнено желанието на тогавашната власт. Името Свети Врач подхожда доста повече на града през днешния ден, безапелационен е Тошев.

" Етимологията на Свети Врач дава отговор на битието на битие, то е духовно име, то е обвързвано с двама светци, които са уважавани в източния и в католическия свят. Тук съществува фетиш към тях. Той проличава по духовните монументи, които са оставени. Имаме черква " Св. Св. Козма и Дамян ", манастир " Св. Св. Козма и Дамян ", да не приказваме, че в Роженски манастир също има параклис вътре в църквата, който е обвързван с двамата братя безсребърници ", изясни той.

От Дискусионния клуб признават, че все още болшинството в града биха предпочели името Сандански. Но имат своето пояснение за това и считат, че настроенията могат да се трансформират благодарение на църквата, която да върне вярата и уважението към светците.

Засега тематиката с преименуването не стои на дневен ред за управлението на общината.

" Основният фактор, който би трябвало да даде това решение, това е суверенът, а точно всички наши съграждани, и смятам, че в тази посока един локален референдум за преименуването на нашия град, би бил най-благоприятен и вероятен. Така хората ще решат какво да бъде името на града, а не предприемчив комитет, нито кметът еднолично. Не е чак толкоз настояща тази тематика, тъй като имаме задоволително достатъчно други въпроси и доста значими неща ", счита Атанас Стоянов, кмет на Сандански.

Дискусионният клуб " Свети Врач " планува редица от събития, с които да изясни пред обществеността потребността от връщането на остарялото име на Сандански.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР