Предложението е в духа на европейския Кодекс за електронни съобщения

...
Предложението е в духа на европейския Кодекс за електронни съобщения
Коментари Харесай

БАБТО подкрепя законови промени в полза на създаване на MVNO

Предложението е в духа на европейския Кодекс за електронни известия и цели възстановяване на конкуренцията на мобилния пазар

Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО), на която Нетера е член, предложение за изменение и допълнение на Закона за електронните известия, което ще докара до възстановяване на конкуренцията на пазара за мобилни услуги и ще обезпечи условия за основаване на виртуални мобилни оператори (MVNO) в България.
В момента тече развой по транспониране на Европейския кодекс за електронни известия в българското законодателство. Кодексът насърчава развиването на конкуренцията и предизвиква споделеното прилагане на инфраструктура и запаси.
БАБТО застава зад предлагането Комисията за контролиране на известията (КРС) „ да дефинира обвързване за даване на достъп до съществуващи мобилни мрежи, ползващи радиочестотен набор, притежавани от електронни съобщителни оператори, на други електронни съобщителни оператори, които не имат мобилни мрежи, и имат желание да дават мобилни услуги ".
Поправката планува достъпът да се дава при авансово утвърдени от регулатора механически и търговски условия, в това число цени, и при спазването на правилата за бистрота и равнопоставеност, добросъвестно водене на търговски договаряния и взаимно преференциални механически и търговски условия.
БАБТО има вяра, че това предложение е измежду основните за транспониране на Кодекса. То подхожда на положителните европейски практики и ще сътвори нови благоприятни условия за всички различни оператори в България.
През последните години доста интернационалните и български организации, измежду които и Нетера, са се опитвали несполучливо да договарят с мобилните оператори в България за приемане на MVNO достъп до техните мрежи.
За съпоставяне - MVNO оперират свободно на пазара в Европа от близо две десетилетия. В международен мащаб към днешна дата те са повече от 1300. България доста изостава от тези трендове и е единствената страна в Европа без виртуални мобилни оператори.
Например, през 2020 година във Англия MVNO имат 15.9% дял от общия мобилен пазар, в Германия - 19.5%, в Испания - 11.5%, във Франция - 11.2%. Във всички тези страни, включително прилежащите Северна Македония и Румъния, различните снабдители се употребяват от мощно подкрепяща законова рамка и дейности на локалните регулатори в посока отваряне на пазарите и развиване на конкуренцията.




Европейски подтекст
По калкулации на Европейската комисия (ЕК) през идващото десетилетие е нужно да се влагат 500 милиарда евро, с цел да се разпрострат мрежите, нужни за реализиране на задачите за съгласуваност до 2025 година Редица отчети обаче показват, че има риск тези вложения да не се осъществят в период.
В този смисъл Европейска комисия предизвиква взаимните вложения от страна на повече от едно дружество (co-investment). Именно с тази цел Европейска комисия приема правила в Кодекса, които подсигуряват както споделеното потребление на радиочестотен набор, по този начин и насърчаването на достъпа до мрежи.
Операторите със забележителна пазарна мощ са длъжни да извършват строги условия за достъп под контрола на националните регулаторни органи.
Европейските регулатори категорично признават смисъла на MVNO за развиването на конкуренцията на пазара на дребно. Те подсигуряват, че достъпът на едро е гарантиран при избрани условия.
В Чехия да вземем за пример, през 2019 година регулаторът ČTÚ включва в тръжната документи за систематизиране на радиочестотен набор в обсег 700 MHz (за даването на 5G услуги) задължението за MVNO достъп на едро като изискване за издаването на лицензи.
В Австрия през 2012 година при сливането сред Hutchison 3G Austria и Orange Austria регулаторът задължава новото дружество да предложи 30% от своя мрежови потенциал на MVNO през идващите 10 години посредством покупко-продажби на едро.
Има още доста образци от Европа и света по какъв начин налагането на обвързване за достъп на едро се употребява като мярка за поощряване на конкуренцията на пазара за мобилни услуги.
БАБТО има вяра, че българският законодател ще оцени смисъла на различните снабдители на мобилни услуги за усилване на конкуренцията и ще одобри промени в Закона за електронните известия, които да разрешат отваряне на пазара за тях. Само по този метод бизнесът може да помогне на България да навакса изоставането в тази област.
Повече по тематиката за MVNO можете да научите от изявление на шефа на Нетера Невен Дилков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР