Предложението е на Министерски съвет, но според председателя на енергийната

...
Предложението е на Министерски съвет, но според председателя на енергийната
Коментари Харесай

КЕВР може да определя и цените на зарядните станции за електромобили

Предложението е на Министерски съвет, само че съгласно ръководителя на енергийната комисия Делян Добрев, в случай че тази наредба бъде призната в България просто няма да има електрически автомобили.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Tesla възнамерява да построи цех в Китай за 500 хиляди автомобила

Разрастването на пазара е от значително значение за компанията поради ескалиращата комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай
11 юли 2018
Новата игра на Ковачки при търговията с ток

Пропуски в разпоредбите на енергийната борса разрешават анонимни покупко-продажби сред авансово договорили се контрагенти
6 юли 2018
Рокади в КЕВР няма да има

Парламентът отхвърли настояването на Българска социалистическа партия за премахване на ръководителя на регулатора Иван Иванов
5 юли 2018
Автодилърите в скандинавските страни подценяват електрическите автомобили

Проучване с секрети клиенти демонстрира, че приоритет за производители и търговци остават стандартните модели
26 юни 2018
Краят на дизела?

Продажбите на дизелови коли в Европа падат, а автомобилните гиганти упорстват, че технологията има бъдеще
22 юни 2018 Комисията за енергийно и водно контролиране да дефинира цените на услугите за зареждане на електрически транспортни средства. Това предложение е включено в следващ законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Вносител на текста е Министерският съвет, а обяснението - хармонизиране на директивата за разрастване на инфраструктурата за различните горива. Както постоянно се случва у нас обаче в тази ситуация наподобява е станало комплициране в превода.

При разглеждането на поправките в парламентарната комисия по енергетика ръководителят й Делян Добрев разгласи концепцията за контролиране на цените на зарядните станции като неуместна.

Свободни или контролирани цени

Със законопроекта на процедура се желае КЕВР да наложи цени, по които операторите на обществено налични зарядни точки (в молове, паркинги, публични здания и т.н.) да продават тока за зареждане на електрически автомобили. Сега най-често тази услуга е безвъзмездна за клиентите, само че се построяват и от ден на ден платени мрежи. А въвеждането на регулация би било еднакво на това страната да дефинира какъв брой да коства литър бензин или дизел.

Според Делян Добрев, в случай че тази наредба бъде призната в България просто няма да има електрически автомобили. " Ако в бъдеще оператор на зарядна станция предложи висока цена, никой няма да зарежда при него. Това е бранш, който не се нуждае от регулациите на КЕВР ", счита още ръководителя на енергийната комисия.

Как се стигна дотук

Идеята КЕВР да бъде въвлечена активността на зарядните станции е, че де факто това е търговия с електрическа сила, която се контролира от комисията. Първоначалният текст, препоръчан от Министерството на енергетиката, не предвиждал такава регулация, само че бил изменен след мнение от Министерството на правораздаването. " Ако прецените, че този текст е неработещ, ние сме съгласни ". С тези думи се обърна министърът на енергетиката Теменужка Петкова към депутатите.

Ако се съди по думите на Добрев наредбата ще претърпи сериозна смяна преди второто четене, тъй че да подтикват електрическите автомобили, а не да го лимитират. Това обаче надали ще се случи преди лятната почивка на Народното събрание.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР