Предложението да не се плаща първия ден от болничния е

...
Предложението да не се плаща първия ден от болничния е
Коментари Харесай

Хасан Адемов: Предложението за първия ден от болничния е направено по нелегитимен начин

" Предложението да не се заплаща първия ден от болничния е направено по един нелегитимен метод от съдружния съвет. Изведнъж се взима решение, което провокира скандал. Защо това предложение не е обсъждано на Тристранния съвет по време на полемиката за Бюджет 2020? От нищото се появи този въпрос. " Това сподели депутатът от Движение за права и свободи, ръководител на парламентарната обществена комисия и някогашен обществен министър в кабинета " Орешарски " Хасан Адемов в изявление за bTV.
По думите му " тази мярка обаче няма да реши проблемите. Това е осигурително пращане. Солидарно заплащат служащи и работодатели. Ако не се заплаща първия ден, какво пречи на персоналните лекари да издават болнични по 4-5 дни?. " сподели още той и посочи, че персоналните лекари имат право да дадат болничен в размер на 14 дни.
Бившият обществен министър напомни, че тематиката стои от 2010 година, когато работодателите я оферират, като антикризисна мярка.
" Аргументите са, че по този начин ще има споделена отговорност сред служащи, чиновници и Национален осигурителен институт. Проблемът е в контрола. Не мисля, че неплащането на един ден ще има някакъв финансов резултат. Сега с тази концепция се основава удобна среда за издаване на подправени болнични. Липсата не ефикасен надзор не може да се трансферира като отговорност на служащи и чиновници. Работодателите споделят, че те не могат да управляват всеки служащ. Този, който е решил да се възползва от подправен болничен, ще продължи да го прави ", уверен е Хасан Адемов.
" Остава убеждението, че става въпрос за пазарлък. Дискусията стана една мелодрама ", сподели още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР