Предложение за затягане на бойкот на кампанията за кандидатпрезидентските избори

...
Предложение за затягане на бойкот на кампанията за кандидатпрезидентските избори
Коментари Харесай

Коронавирусът по света: Новите жертви в Испания отново са над 800, но намаляват

Предложение за стягане на протест на акцията за кандидатпрезидентските избори в Полша, нови ограничавания в Москва, Австрия подлага на критика реакцията на Европейски Съюз на пандемията. " Дневник " следи разпространяването и резултатите на ковид по света онлайн.

Новините от България четете тук. Карта на разпространяването му в България и по света вижте тук.

Ключови моменти 12:48Новите жертви в Испания още веднъж са над 800, само че намаляватНовите жертви на ковид в Испания са 812 души, само че понижава по отношение на през вчерашния ден, когато бе маркиран връх - 838 умряли за денонощие.

Броят на инфектираните също се усили от 78 797 до 85 195 души. Това нарастване, малко над 6300 души, е малко под вчерашното от 6500 души, в миг, когато Мадрид твърди, че знае по кое време тъкмо ще е пикът на болестта и че обстановката ще се възстановява в първите дни на април.

Ежедневното възобновяване на данните, в 11:30 локално (12:30 българско) време, бе направено този път от Мария Хосе Сиера от Центъра за съгласуваност на изключителни обстановки в опазването на здравето. Обичайният участник в брифинга, ръководителят на центъра Фернандо Симон, е дал позитивна проба за COVID-19, а съгласно испански издания и съгласно представител на властта се чака през днешния ден да бъде доказана и втората проба. 12:17Заразата се забърза и в РусияЗа денонощие има 302 нови случая на ковид, причиняващ COVID-19, и по този начин общо заболелите са 1836 души. Числото включва 9 умряли и 66 оздравели.

Повечето от тях са в Москва, а единствено през днешния ден новите инфектирани са с 212 повече.

Тези стойности още са ниски спрямо оповестените из Европа. Независимо дали дават отговор на истината или не (както настояват някои експерти) обаче болестта се популяризира все по-бързо всеки ден и в най-голямата страна, а Москва от тази заран е под цялостна карантина в опит да бъде овладяна обстановката. 11:47Румъния забрани да се покачват цените на електричеството, газа, водата и горивата за неопределен срок, с цел да се лимитират икономическите последствия от ковид, съобщи " Болкан инсайт ".

Властите удостоверяват минимум 1815 инфектирани и 43 болни.11:14Сърбия Сърбия възнамерява да предложи към 5 милиарда евро в заеми и дотации на компаниите, с цел да им помогне да се оправят с икономическото въздействие на ковид, съобщи сръбският президент Александър Вучич, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция. Програмата за възобновяване, която президентът оповести късно в неделя, ще докара до увеличение на недостига тази година, което ще бъде покрито от финансови запаси и заеми.

Обмисля се и помощ от 100 евро за всеки пълновръстен жител, " без значение дали работи, дали е незает или пенсионер, " сподели още Вучич, съобщи в. " Курир ". Ще се заделят средства и за всички бизнесмени, дребни и междинни предприятия, " даже рецесията да трае три месеца ", ще има такива и за " всеки коафьор, обущар, пекар ", твърди още президентът.11:06Япония лимитира влизането на непознати гражданиЯпония лимитира влизането на непознати жители от Съединените щати, Китай, Южна Корея и елементи от Европа. Това оповестява организация " Ройтерс ", като се базира на в. " Асахи ".

Токио обмисля и възбрана от и до някои страни в Югоизточна Азия и Африка отбелязва вестника, като цитира държавни източници. Подобни решения биха влизли в действие в миг, когато броят на инфектираните в Япония пораства внезапно. Страната е надалеч от стойностите в Европа и Съединените щати, само че се смяташе, че в огромна степен е овладяла ковид.

Засега обаче няма проекти за изключително състояние, нито блокади, каквито бяха въведени на запад. Причината е, че съгласно анализатори сходен ход би нанесъл още вреди в миг, когато COVID-19 към този момент засегна стопанската система, а отлагането на олимпйските игри, които трябваше да са това лято, я приближи до криза.10:54Най-големият транспортьор в Африка най-сетне ограничи полетитеНай-големият авиопревозвач в Африка, Етиопските авиолинии, стопира полетите до 80 дестинации поради ковид. В известие компанията споделя, че продължава да извършва главно вътрешни полети, само че пазарът ѝ даже там се е свил с 50%.

Срещу националния транспортьор на Етиопия, 100% благосъстоятелност на страната, имаше съществени рецензии, че продължава да извършва доста от полетите си, макар че международни водачи в бранша като " Търкиш еърлайнс " и " Емирейтс " ограничиха внезапно или съвсем стопираха активността си поради ковид. Етиопските авиолинии са четвърти в света по брой дестинации, които обслужват (много от тях - от и до Китай) и в страната имаше опасения, че ще допринесат за разпространяването на болестта.

Въздушния трафик в Африка, където специалисти занапред чакат растеж на случаите, ограничиха и две от най-населените страни на континента, Египет и Нигерия. В египетския случай решението ще засегне мощно туристическия бранш на страната, отбелязва " Африканюз ", профилираният канал на " Евронюз " за африкански вести.10:39Полицейският час в почивните дни в Северна Македония работи (засега)В почивните дни е неразрешено македонските жители да се придвижват където и да било в страната. Решението се отнася и за всички държавни институции и частни компании. Изключение има за аграрни производители, отглеждащи избрани култури.

Засега възбраната дава резултат най-малко в Скопие. Улиците са празни, демонстрира електронното издание МКД със фотоси от улици в столицата.

Освен това от през днешния ден Министерството на вътрешните работи в страната, където има минимум 259 случая, ще доставя по домовете персонални карти и други подготвени документи.10:23Вучич заплаши, че ще забрани напълно придвижванетоСърбия ще вкара 24-часова възбрана за напредване, в случай че жителите не трансформират отношението си към рестриктивните мерки. Това сподели в телевизонно послание сръбският президент Александър Вучич, съобщи телевизия N1.

Такова ограничаване в страната, където към този момент има изключително състояние и полицейски час, може да се вкара другата седмица и ще значи, че " никой не може да излиза на улицата ", както е в Индия. Попитан по какъв начин ще се върви до питателните магазини, той изясни, че няма да се върви до питателните магазини и " всеки би трябвало да си намерения " за това.

Случаите на ковид, прочут като COVID-19, в Сърбия към този момент са 741, десетки новите инфектирани всеки ден.10:17Албанците ще напущат дома си единствено с разрешениеКойто желае да напазарува или да свърши друга работа в Албания, ще има час дневно за задачата - само че единствено един от домакинство, споделя " Тирана таймс ".

Мерките, оповестени в петък и влизащи в действие през днешния ден, значат, че искащите да излязат би трябвало да подадат поръчка за позволение онлайн с текстово известие на 55 155 и ще получат отговор до 24 часа - документ, който ще би трябвало да дават на полицията. Може да насочи такава поръчка и с приложението e-Albania, където разрешителните се издават неотложно.

Придвижването из градовете е допустимо единствено в избран период - от 5 сутринта до 13 ч. от понеделник до събота. Не се разрешава придвижване сред 13 ч. в събота и в 5 ч. в понеделник.10:10Китай изненадващо смъкна лихвитеКитайската централна банка през днешния ден изненадващо смъкна лихвите по репо покупко-продажбите с 20 базисни пункта. Това е най-силното намаляване на тази рента от близо пет години и цели да облекчи натиска върху стопанска система, наранена мощно от коронавирусната пандемия, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Народната банка на Китай заяви на уеб страницата си, че понижава 7-дневната репо рента от 2.40 на 2.20 на 100 без да стимулира решението си. Ма Дзюн, консултант на централната банка, сподели пред държавните медии, че Китай има задоволително благоприятни условия за поправяне на паричната политика и решението е взето за китайските компании да възобновят активността си в изискванията на световната вирусна обстановка и утежняването на външноикономическата среда.

Това е третото понижение на 7-дневните репо лихви от ноември 2019 година, напомня " Ройтерс ". Неочакваното намаляване бе оповестено след на срещата на Политбюро на Китайската комунистическа партия, разяснява анализатор на финансовия пазар в Шанхай. Средносрочната рента и лихвата по кредитирането се понижават със същата стъпка. Вярваме, че това е сигнал да се теглят заеми, добави същият източник.10:03Словения стегна ограниченията и разгласи пакет стопански меркиСловения в допълнение ще затегне рестриктивните мерки върху придвижването на хората в опит да спре разпространяването на ковид, съобщи " Ройтерс ". От понеделник страната ще наложи ограничавания на напредването на хората отвън общините. Те ще могат да ги напущат, в случай че работата им го постанова или в случай че би трябвало да отидат на доктор.

Правителството също така разгласи пакет на стойност 3 милиарда евро за подкрепяне на хора и компании, наранени от ковид. Очаква се той да бъде утвърден от Народното събрание в идните дни.

Властите оповестиха, че учебните заведения, които бяха затворени преди две седмици, ще останат затворени до момента в който епидемията се забави, което ще бъде несъмнено от здравни специалисти. Според новите ограничавания всеки, които влиза в затворено публично пространство, като магазин за хранителни артикули, би трябвало да носи защитни ръкавици и да покрива устата и носа си маска или шал.

Възрастните ще могат да пазарят сред 8.00 и 10.00 часа, време, отредено единствено за хората от уязвими групи.09:56Блокада в Лагос, сърцето на най-голямата африканска икономикаНигерийският президент Мухаммаду Бухари разгласи, че стопира изцяло напредването в икономическото сърце на страната и един от най-големите африкански градове Лагос и административната столица Абуджа за 14 дни, съобщи " Ройтерс ".

Нигерия, най-голямата африканска стопанска система, има 97 оициално доказани случая. Недоразвитата здравна система на страната обаче страда от хронични проблеми и не е известно дали може да се оправи с нова зараза. Затова решението на Бухари за ограничение на болестта е всички жители в тези градове и в щата Огун, който е прилежащ на Лагос, да не излизат от домовете си. Това става макар че в страната мнозина живеят с под 2 $ дневно (и макар удара по стопанската система от срутва на цените на петрола), само че е " въпрос на живот и гибел " да се реши рецесията, сподели още президентът и някогашен боен властник на Нигерия.

Бизнесът стопира изцяло работа, остават отворени единствено лечебни заведения и индустриални обекти, свързани със санитарни материали.09:37В Москва няма да може да си на улицата без пропускВ съветската столица и в Подмосковието се вкарват нови радикални ограничения за битка с ковид, към този момент подписани от кмета Сергей Собянин. Режимът на самоизолирането ще обхване всички жители, а освен за хората над 65 година, заяви " Ведомости ". Ограниченията влизат в действие от през днешния ден и скоро ще бъде въведена и система от пропуски, само че някои елементи би трябвало да се доуточнят.

Мерките се стягат, тъй като съгласно лестните управляващи жителите не се вслушват в апела за обществено разграничаване и не заобикалят излизането. Общият брой на случаите на ковид, прочут като COVID-19, е минимум 1534, само че (както и в доста други държави) лекари и специалисти се съмняват дали цифрата в действителност е тъкмо.

Медицинска помощ, покупка на храни и медикаменти, разхождане на животни, и пътешестване до работното място, в случай че е храйно належащо и компанията работи, и мятане на боклука са единствените аргументи за овакантяване на домовете, които ще бъдат разрешени. Ще има " специфичен пропускателен режим " за улиците в съветската столица, сподели кметът Сергей Собянин, без да посочи детайлности. Правилата за издаване на пропуски ще се уточнят до няколко дни.

В Москва, където случаите на COVID-19 са над 1000, и цяла Русия седмицата на доктрина е неработна, въпреки някои от хората, които могат да работят отдалечено, в действителност да не престават. В страната са затворени заведения за хранене, магазини, паркове и други.

 Коронавирусът по света: Новите жертви в Испания още веднъж са над 800, само че понижават
© Associated Press
09:12Риск за жителите на Европейски Съюз във ВеликобританияАктивисти се притесняват, че има риск жителите на Европейски Съюз, които живеят във Англия, да станат незаконни, до момента в който държавното управление отклонява средства за битката с ковид, съобщи " Гардиън ".

Според сегашните правила всички жители на Европейски Съюз би трябвало до юни 2021 година да аплайват за статут на уседналост. Има обаче опасения, че поради пандемията държавната поддръжка, предопределена за подкрепяне на жителите на Европейски Съюз, ще бъде понижена, а акциите за повишение на публичната информираност, които би трябвало да доближат до най-уязвимите хора и до хората без достъп до интернет, ще се забавят.09:04Airbnb оказва помощ на лекарите във ВеликобританияСобственици на парцели, които ги отдават чартърен посредством платформата Airbnb, ще дават гратис стаи за фрагменти на английската Национална здравна работа, с цел да поддържат работата им по време на коронавирусната зараза, заяви компанията, представена от " Ройтерс " и Българска телеграфна агенция.

Близо 1500 места за престой са налични по схемата на фона на мощния спад на резервациите, откогато в целия свят влязоха в действие ограничавания за пътувания и обществени събития. Англия се стреми да подкрепи публичното опазване на здравето в оправянето с рецесията, в това число посредством основаването на полева болница в бивш обект от олимпийските игри и превръщането на тематичен парк в тестова база за здравни служащи, напомня " Ройтерс ".

Като работим дружно, можем да подсигуряваме, че работещите на първите линии могат да намерят комфортно място за престой, до момента в който трае сериозната им работа, съобщи Патрик Робинсън, шеф по публичната политика в Airbnb.
В отговор на епидемията компанията вкара сходни схеми и в Италия и Франция, като задачата е да приюти 100 хиляди души личен състав по света в интервала на рецесията.08:59Австрия е непреклонна за коронаоблигациитеАвстрийския канцлер Себастиан Курц съобщи в изявление за в. " Кронен цайтунг ", че откакто отмине коронакризата, Европейски Съюз ще би трябвало да бъде подложен на сериозна полемика. " Не е възможно в продължение на две седмици да бъдем оставени да се борим сами, с цел да освободим камион, спрян на границата с Германия, който е претрупан с по този начин нужните ни и към този момент заплатени защитни маски, а в същото време да бъдем подложени на критика за контрола ни на австрийско-италианската граница, " съобщи Българска телеграфна агенция.

От изявлението не излиза наяве дали канцлерът има поради националните държавни управления, т.е. Съвета, или Комисията, разяснява в електронния си уебсайт австрийското радио и телевизия. Европейската комисия в действителност няма пълномощия в областта на опазването на здравето, тези пълномощия са при страните членки. И затварянето на границите, допустимо само в изключителни случаи за избран период, е в компетенциите на обособените страни, които се обосновават с заплахата от пандемия.

На въпроса дали в скоро време Европа ще би трябвало да заприказва още веднъж за избавяне на еврото и за защитни чадъри за италианските банки, които надалеч ще надвишават гръцките мащаби, Курц дава отговор: " Сега би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да не се случи това ", без да конкретизира. Тази седмица на срещата на върха на Европейски Съюз той изрично отхвърли повдигнатия от Италия и някои други страни въпрос за общи " коронаоблигации ", като се обоснова със избавителния чадър на еврото - Европейския стабилизационен механизъм.08:58САЩ оставят рестриктивните мерки в действие най-малко до 30 априлАмериканският президент Доналд Тръмп съобщи, че разпоредбите за обществено разграничаване ще работят в Съединените щати най-малко до 30 април - след Великден (13 април).

Това става макар уверенията му по-рано, че американците би трябвало да стартират да се връщат до тогава на работа. По думите на Тръмп пикът в " смъртността " ще е след све седмици, въпреки съгласно Би Би Си и американски медии той да е имал поради по-скоро пика на новите инфектирани.

По-рано водещият държавен специалист Антъни Фаучи предизвести, че смъртните случаи в Съединени американски щати може да доближат 200 хиляди

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1262)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР