Предложение за реформа и намаляване на ролята на личния лекар.

...
Предложение за реформа и намаляване на ролята на личния лекар.
Коментари Харесай

Предлагат преглед при специалист и без посещение до личния лекар

Предложение за промяна и понижаване на ролята на персоналния доктор. От " Продължаваме промяната " оферират да можем да ни прегледа експерт, без да се постанова да посещаваме джипитата. Пациентски организации приветстваха концепцията, само че персонални лекари се оповестиха срещу, заяви бТВ.

Синът на Илияна Пашова е с бронхиална астма и се постанова да посещава постоянно детски пулмолог. Според майката има и дефицит на педиатри.

„ За да взема направление за детски пулмолог би трябвало да очаквам два часа “, съобщи тя.

Предложените промени в този момент не засягат детското опазване на здравето. Фокусът е върху фамилните лекари. Идеята е диспечери да насочват пациента към съответен експерт посредством електронна платформа, споделят от Националната пациентска организация.

„ Да има механизъм, посредством който самите пациенти да доближават непосредствено при експерт или определен от тях персонален доктор, без да се постанова преди този момент да бъдат записани при един или различен съответно “, изясни ръководител на Националната пациентска организация доктор Иван Вецев.

Лекарят издава по 150 посоки на месец и концепцията е да се облекчи.

„ В началото на промяната - 2000 година общопрактикуващите лекари бяха 5000, в този момент са 3600, рискът е те да станат до края на годината до половината “, съобщи общопрактикуващият доктор и кожен лекар доктор Михаил Михов.

Според препоръчаните промени заплащането ще става след осъществен обзор, а не по пациентска листа, както е в този момент.

„ В момента всеки персонален доктор работи с ненормирано работно време. Искаме да подобрим техния метод на работа “, съобщи ръководителят на здравната комисия в Народното събрание доцент Антон Тонев.

Предложението е на стадий обществено разискване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР