Предложение за промяна в Закона за БНБ предизвика опасения за

...
Предложение за промяна в Закона за БНБ предизвика опасения за
Коментари Харесай

Слави Трифонов: Левът може да се обезцени и спестяванията на хората да се стопят


Предложение за смяна в Закона за Българска народна банка провокира опасения за отклонение от курса лев - евро, което може да докара до обезценяване на спестяванията на хората при влизането на страната ни в еврозоната. Вносител е ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова и нейни сътрудници от ГЕРБ, които на 23 януари са вкарали поправката в Закона за Българска народна банка през преходните и заключителните разпореждания на различен закон - Валутния закон, който към този момент е признат на първо четене.

Слави Трифонов разяснява предлагането в обществената мрежа Фейсбук.

“Нещо доста, доста, доста значимо на вашето внимание. В петък вечер, в края на работния ден, шефката на Бюджетната комисия в Парламента Менда Стоянова вкарва корекция в Закона за Българска народна банка. Вкарва я посредством обичания герберски прийом – преходни и заключителни разпореждания. Пояснявам: Чрез преходни и заключителни разпореждания по някой закон се вършат промени, без тези промени да се разискват от Парламента или от жителите. Правят се на мрачно. Затова посредством преходни разпореждания се вършат най-големите простотии в тоя Парламент.

Та, посредством тази корекция на „ преходната “ Менда Стоянова, на практика се отстранява закрепеният курс на лв. към еврото. Защото, в случай че това се одобри, всяка страна от Еврозоната, плюс Дания, може да претендира, че курсът на лв. е прекомерно висок и да желае намаляването му. Тоест левът може да се обезцени и спестяванията на хората да се стопят. За да се избегне това, единственото, което би трябвало да създадат ръководещите е да вкарат още едно изречение. И това изречение би трябвало да гласи, че курсът остава 1.95583 лв. за 1 евро до влизането на България в Еврозоната.

Ако са толкоз глупави и не го създадат, ще върнат времето обратно – в 1996 година, когато хората излязоха на улицата и пометоха ръководещите. И ще мога да крещя на Бойко Борисов Жан Виденов. И още нещо. Тогава по площадите се пееха моите песни - „ Боят настана “, „ Вятър ечи, балкан стене “, „ Седем осем и ще си паднала “. И да ви кажа тези песни са настоящи и през днешния ден ".

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР