Предложение за промяна на Закона за семейни помощи за деца

...
Предложение за промяна на Закона за семейни помощи за деца
Коментари Харесай

Нов вид месечна помощ за деца с един или двама починали родители

Предложение за смяна на Закона за фамилни помощи за деца (ЗСПД) планува да се вкара нов тип месечна помощ за деца с един или двама умряли родители. Проектът е оповестен за публично разискване на страницата на Министерството на труда и обществената политика.

Прогнозният брой на децата, които ще бъдат подкрепени посредством новата месечна помощ е към 8000.

Законопроектът дава отговор на потребността за специфична отбрана и поддръжка на децата, които не се отглеждат от двамата си родители заради гибел в фамилията, се показва в претекстовете на законопроекта, препоръчан от държавното управление.

Новата месечна помощ е ориентирана единствено към децата, които нямат право на наследствена пенсия, защото те не могат да получават такава единствено заради неналичието на съответния дължим застрахователен стаж на умрелия родител. Помощта цели гарантиране на еднакъв достъп до финансова помощ за всички деца без право на наследствена пенсия. Като тип фамилна помощ, новата месечна помощ ще дава отговор и на изискванията и правилата, на които се основава фамилното подкрепяне.

През декември 2017 година за 11505 деца с един жив родител са били изплатени месечни фамилни помощи. От тях 1230 деца са без пенсия, до момента в който останалите 10275 деца получават пенсия. По данни на Националния застрахователен институт към 31 декември предходната година 22099 деца до 20-годишна възраст получават наследствени пенсии, а 2693 деца до 20-годишна възраст получават лични пенсии. По данни от Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на популацията към 23 февруари тази година общият брой на децата до 20-годишна възраст с един жив родител е 29 992, а 664 са с двама умряли родители.

Месечната помощ ще се дава до навършване на 18-годишна възраст, а в случай че детето учи - до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не повече от 20-годишна възраст. Ако детето е приключило междинното си обучение преди навършване на 18-годишна възраст, помощта ще продължи да се дава до навършването ѝ.

Помощта ще се дава без рентабилен тест.

Размерът на месечната помощ ще се дефинира всяка година със закона за държавния бюджет, като не може да бъде по-малък от миналата година. Помощта ще се дава единствено в пари. Новата месечна помощ ще може да се получава дружно и с останалите типове помощи по ЗСПД, само че няма да може да се получава дружно с лична пенсия на дете по член 92 от Кодекса за обществено обезпечаване.

Отпуснатите до 31 декември 2018 година лични пенсии на деца без право на наследствена пенсия от умрял родител ще не престават да се изплащат в размерите, избрани към тази дата по досегашния ред. Персоналната пенсия на дете, за което е отпусната новата месечна помощ по Закона за фамилни помощи за деца, ще се приключва от датата на отпущането на помощта.

Предлага се законопроектът да влезе в действие от 1 януари 2019 година за нужните спомагателни финансови средства да бъдат обезпечени в закона за държавния бюджет.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР