Предложение за монтаж и експлоатация на модулна инсталация за производство

...
Предложение за монтаж и експлоатация на модулна инсталация за производство
Коментари Харесай

Инвеститор иска да произвежда топлинна и електрическа енергия от отпадъци в Перник

Предложение за монтаж и употреба на модулна апаратура за произвеждане на електрическа и топлинна сила е импортирано в Община Перник. Енергията ще се получава посредством отнасяне на сепарирани неопасни боклуци, съдържащи въглеводороди, оповестяват от общината за Българска телеграфна агенция.

Предложението е на столично сдружение. Новото произвеждане ще бъде ситуирано върху 15 010 кв. м в промишлената зона.

Инвестиционното желание е препоръчано на вниманието на перничани до на следващия ден, 13 септември. След тази дата ще бъде предадено на Регионална инспекция за опазване на околната среда. За силата ще се употребяват над 100 битови и индустриални боклуци Предприятието планува да употребява като суровина боклуци от пластмаси, модифицирана и непреработена шлака, също и такава от пещи, цинкова пепел, частици и прахуляк, стърготини, стружки и отрязъци от черни, цветни метали и пластмаса, излезли от приложимост гуми, утайки от филтриране на отпадъчни води от обитаеми места, предадени за скрап коли и други, общо над 100 позиции битови и индустриални боклуци, според Наредба номер 2 за класификацията им. Доставяните боклуци ще се сепарират и ще бъдат разделяни на три потока - рециклируеми, подобаващи за термично отнасяне и неоползотворими.

Рециклируемите боклуци посредством хидравлична брикетираща машина ще се преработват в брикети, е записано в капиталовото предложение. Отделените горими боклуци ще се третират термично за приемане на сила, която ще се употребява за произвеждане на електричество и топлота /топла вода и пара/. Капацитетът на инсталацията за сепариране е до 100 тона в денонощие, а на инсталацията за термично оползотворяване е до 3 тона в час.

Инвеститорът заявява, че по време на употребата се чакат боклуци от фини частици прахуляк /въглен и пепел/, излязло от приложимост електрическо и електронно съоръжение и твърди битови боклуци. Той твърди, че няма да се образуват промишлени отпадни води. Бъдещото произвеждане е ситуирано на 750 м от най-близките жилищни здания в Перник.

Производството ще бъде на закрита площадка, всичко ще минава през филтрираща и обезмирисителна съоръжения, увери шефът на компанията вложител Игнат Цеков. По думите му когенерираната мощ се базира на парен казан и мотор, а производството на топлинна и електрическа сила ще бъде до 5 MW/ч. С получения ток посредством лицензиран търговец ще бъде захранвано металургичното сдружение "Стомана Индъстри ". Топлината ще се употребява за изсушаване на материала, планува се в част от халето да бъде построена оранжерия, в която ще се отглеждат етерични култури.

Според специалисти плануваното произвеждане е десетократно по-малко от разполагаемата мощ на локалната "Топлофикация ". Като съпътстващо се планува произвеждане на гранулати. Те ще се съхраняват в контейнери за следваща употреба. Обикновено са изходна суровина за пластмасови произведения, разясни Цеков.

аскоро пернишката "Топлофикация " разгласи капиталовото си желание да замести част от главната си суровина - въглища с биогориво. Местната общност възропта против въвеждането на RDF /модифицирано гориво от битови отпадъци/. Подадени са над 60 тъжби против предлагането за създаване на апаратура за изгаряне на RDF и въглищен прахуляк на площадката на "Топлофикация - Перник АД ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР