Предложение за изграждане на нова метростанция между вече съществуващите на

...
Предложение за изграждане на нова метростанция между вече съществуващите на
Коментари Харесай

Нова метростанция и железопътна гара ще свържат София с Божурище

Предложение за създаване на нова метростанция сред към този момент съществуващите на бул. " Сливница " и в квартал " Обеля " ще гласоподават тези седмица столичните общински съветници. Върху бъдещата станция Националната компания " Железопътна инфраструктура " възнамерява да построи железопътна гара.

Докладът за новата метростанция е импортиран от общински съветници от всички политически групи. Изграждането й е планувано по план от 2003 г, както и в Общия организационен проект на София, само че не е била осъществена, поради липса на финансиране.

Строежът й ще коства 24 млн. лв., като 51% от сумата ще бъде платена от частното сдружение " Арсланд Есперия ", а 49% от Столичната община. Пред " Дневник " общинският консултант Симеон Славчев (Политическа група 5, в която влизат представители на " Зелените ", " Глас национален " и " Движение 21 " ), който е измежду вносителите на отчета, изясни, че " Арсланд Есперия " има желание да построи затворен жилищен комплекс с поликлиника и учебно заведение в региона на новата метростанцията.

Дружеството " Арсланд Есперия " ще дава отговор за първичните стадии от градежа на станцията, а Столичната община ще изготви инженерните планове, изясни съветникът Зафир Зарков (ГЕРБ), който също е вносител на предлагането. По думите му първичната оценка на плана за метростанцията е направена от общинското сдружение " Метрополитен ", като би трябвало тя да бъде издигната за към две години и половина.

В обособен план на Националната компания " Железопътна инфраструктура " планува върху нея да бъде издигната железопътна гара, която ще бъде и крайна спирка по трасето София-Бургас, като влаковете ще не престават до кварталите Божурище, Банкя и Иваняне.

На мястото се планува да бъде построена и автогара , като все още се водят диалози с основния проектант на София Здравко Здравков, сподели още Зарков.

Така съгласно Симеон Славчев и Зафир Зарков ще бъде основан интермодален терминал, който да усъвършенства транспортните връзки сред София и регионите в региона.

Освен Зарков и Славчев отчетът е импортиран от Борислав Бориславов (Реформаторски блок), Станил Станилов ( " Патриоти за София " ) и Калоян Паргов (БСП). Предложението ще бъде гласувано на съвещанието на Столичния общински съвет в четвъртък.

" Дневник " потърси за коментар " Арсланд Есперия " като към момента чака отговор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР