Предложение на кмета на Гоце Делчев Владимир Москов е на

...
Предложение на кмета на Гоце Делчев Владимир Москов е на
Коментари Харесай

Отвориха стара рана в Гоце Делчев: Ще разреши ли общинският съвет строеж на втора джамия ?!

Предложение на кмета на Гоце Делчев Владимир Москов е на път да разбуни духовете в града, повтаряйки сюжет от преди повече от 10 години. За идната сесия на общинския съвет градоначалникът внася предложение за правенето на Подробен устройствен план и смяна на предназначението на терен, на който да бъде построен мюсюлмански молитвен храм.

Кметът стимулира предлагането си с искане на мюсюлманското вероизповедание за построяването на джамия, която да бъде ситуирана на 350 квадрата от посочения терен.

Сградата ще бъде на два етажа с височина 10 метра, в нея с изключение на зала за молебствия, ще бъде отделено място учебно заведение, както и зала, където да се събират имами от страната. В предлагането си кметът Москов напомня на съветниците, че на съвещание на ОБС, извършено през 2009 година е утвърден Подробен устройствен план за застрояване на Гоце Делчев.

В точка 2 от решението е признато, че до приемането на нов организационен проект -план за регулация и застрояване да не се трансформират индикаторите за застрояването, посредством изменение на Подробен устройствен план в кварталите, без категорично решение на ОБС.

И защото сега отреждането на парцела не дава отговор на капиталовото желание на възложителя, кметът предлага на ОБС да се даде позволения за правене на Подробен устройствен план и да се промени предназначението му, тъй че парцелът да се отреди за "религиозни действия ".

Инвестиционното желание и импортираното от кмета предложение е било прегледано и разисквано на председателски съвет в петък, който е траял доста дълго. Съветниците от ГЕРБ били изрично срещу приемането на предлагането на сесия и ще желаят точката да отпадне, защото преди да се гласоподава планът за Подробен устройствен план и построяването на джамия, съгласно тях, би трябвало да се направи допитване до хората.

Само референдум може да успокои напрежението, което наложително ще възникне, в случай че ОБС вземе такова решение. Част от представителите на Българска социалистическа партия също били срещу приемането на сходно предложение, подозирайки, че разрешаването на градежа ще взриви съществено неодобрение измежду съгражданите им, по този начин както се случи, когато за първи път се заприказва за създаване на втора джамия в Гоце Делчев.

Инвестиционното желание на мюфтийството е от преди години, само че не бе осъществено точно поради невъзможността на посочения терен да се строи, без смяна на предназначението му. Тогава желанието провокира брожения и неодобрение измежду жителите на града, както и измежду общинските съветници и желанието не бе осъществено. Днес то още веднъж е на дневен ред. В момента в Гоце Делчев има 1 джамия и 4 черкви. Джамията обслужва към 800 индивида, а черквите към 20 000 души. Ще разрешили Общински съвет- Гоце Делчев градеж на втора джамия в града следва да се разбере на идната общинска сесия.

Вяра Колева

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР