Предложение на група експерти за законопроект за изменение на Изборния

...
Предложение на група експерти за законопроект за изменение на Изборния
Коментари Харесай

Експерти предлагат с нови е-устройства да се гарантира честността на вота

Предложение на група специалисти за законопроект за изменение на Изборния кодекс за въвеждане на броене на гласовете посредством електронни устройства, вид скенер беше разисквано през днешния ден на полемика, проведена от Благовест Кирилов, някогашен зам.-министър на електронното ръководство.

Целите на законопроекта са да понижим грешките, да улесним администрацията, да се спестят обществени средства и да накара гласоподавателите да повярват, че техният глас е регистриран почтено, съобщи Кирилов. 

По думите му с сходен законопроект ще се постави завършек на задрасканите протоколи, на дните очакване на преброяване на бюлетините. Преброяването с електронни устройства ще редуцира времето и човешкия запас неведнъж. Огромният % невалидни бюлетини, изключително при локалните избори се дължи както на механически неточности на гласоподавателите, по този начин и на основателните подозрения за погрешно отчитане на бюлетини с „ погрешен “ избор, разяснява той. 

Кирилов съобщи, че концепцията е да се вкара електронно броене на хартиените бюлетини, както при машинното гласоподаване. Електронни устройства се инсталират на всяка изборна кутия. Гласоподавателя получава бюлетина, отбелязва вота си, поставя в урната, устройството демонстрира вота и гласоподавателят би трябвало да удостовери. В момента, в който удостовери бюлетината, отива в урната и е регистрирана, изясни Кирилов и добави, че самите устройства ще се запечатват с пломба към урната. 

По думите му в края на изборния ден устройството ще разпечатва протокол. 

Според него предлаганото изменение няма да докара до консумиране на значими обществени средства, защото разноските за закупуване на електронните устройства за преброяване ще бъдат спестени от усъвършенстваните разноски за обработка на изборните резултати в границите на няколко извършени избора, а ще могат да се употребяват доста по-дълго време. По думите на Кирилов устройствата ще бъдат финансово обезщетени в границите на 3- 4 избора, като по-късно бюджетът ще е на плюс. 

Той изясни, че ще бъде основан линк, на който да бъде наличен законопроектът, като всеки ще може да прави оферти по него.

Председателят към Обществения съвет към Централната изборна комисия Цветелина Пенева напомни, че неотдавна разгласиха разбор на извършените предварителни парламентарни избори през април. Основният извод е, че ИК беше прекроен по метод, по който отстрани машинното отчитане на гласовете. Нашият главен зов към законодателя беше да се да се върне ситуацията отпреди април 2023 година, разяснява тя. 

Промяната на Изборния кодекс в последния миг и директно преди провеждането на избори е неприятна процедура, счита някогашният народен представител от „ Продължаваме промяната “ в 47-ото Народно събрани Йордан Маджунков. 

Според Христо Колев от АБВ законопроектът подсигурява метод на почтеност и бистрота. Призивът ми към всички народни представители е да осмислят и поддържат този законопроект, уточни той. 

Трябва да бъде направена цялостна оценка на успеваемостта, както и разбор разноски - изгоди на промените, които се плануват със законопроекта, съобщи Любомир Каримански.  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР