Предложение, което ще съдържа термина "Македония" като част от названието

...
Предложение, което ще съдържа термина "Македония" като част от названието
Коментари Харесай

Време разделно за Атина и Скопие

Предложение, което ще съдържа термина "Македония " като част от названието на някогашната югорепублика, сочи медиаторът на Организация на обединените нации Матю Нимиц по въпроса за името на страната предвид на започващите в Ню Йорк договаряния сред представителите на Атина и Скопие, оповестява гръцкото издание Нюз.ин.

В изявление за гръцката телевизия "Антена " специфичният медиатор на Организация на обединените нации сподели, че "в момента името на страната в Организация на обединените нации е Бивша югославска република Македония, затова терминът "Македония " е част от името и Гърция е признала страната с това име ".

"Над 100 страни са признали страната под името "Република Македония ", затова думата "Македония " за тях попада. "А това значи, че тя е обвързвана с тази страна ", уточни Нимиц, изказвайки вяра, че "в рамките на преговорния развой може да се откри решение, което да задоволява упоритостите и на двете страни ".

Наред с това Матю Нимиц посочи, че "ако чакаме още 25 години, казусът ще стане още по-лош ", пояснявайки, че "предложението ще е ново, тъй като конюнктурата е нова. Някои концепциите бяха разисквани дълги години, само че магическо решение няма ", добави той, заобикаляйки да разкрие по-нататък своите карти.



Посредникът на Организация на обединените нации акцентира още, че "в Гърция царува мнение, че страната би трябвало да играе по-значима роля в района и че в този момент, когато свърши икономическата рецесия, мнозина чакат от Гърция да изиграе тази роля. Един от методите, с цел да стане това, е Гърция да реши казуса със своя северен комшия ", разясни той.

Матю Нимиц сподели още, че "в Скопие господства схващането, че някои от концепциите в предишното не са били обезателно удобни и че е настъпил моментът да се реши този въпрос и те да се заемат с европейския и североатлантически път на страната ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР