Предложение: Каналите“ да станат музей на преходаКатаджийска патрулка КИА се

...
Предложение: Каналите“ да станат музей на преходаКатаджийска патрулка КИА се
Коментари Харесай

Шат на КАТ главата

Предложение: „ Каналите “ да станат музей на прехода


Катаджийска патрулка КИА се престроява вляво през двойно непрекъсната линия на маркировката, засичайки различен автомобил, и минава на алено с ляв завой от бул. „ Драган Цанков “ към ул. „ Лъчезар Станчев “. Това би могло да бъде началното ви усещане, в случай че за пръв път отивате към КАТ-София. Случаят е същински, стана пред очите ми тази седмица.

По-страшното е, че бързането на катаджиите ненапълно е разбираемо за всеки жител на тази улица, където се обитава и редакцията на вестник „ Труд “. Защото от въпросното кръстовище до най-близките паркинги (100-200 метра) в утринните пикови часове водачите от време на време отвисяват по 10-20 минути. Пътните платна към КАТ по през целия ден са задръстени от паркирали коли, от разтоварващи автовози (защо, по дяволите, са наложителни?!), от преминаващи тирове и какви ли не други МПС в какви ли не обстановки. А „ паяците “ единствено усложняват още повече придвижването, дозатягайки зверската запушалка, която се образува в стеснението на улицата при входа към гишетата (те са цяла обособена тема). В другата част на „ Лъчезар Станчев “ – откъм „ Г. М. Димитров “, пък заран човек може да бъде блокиран зад кормилото и по половин час.

Да регистрираш автомобил в КАТ-София е премеждие, което се споделя с години,

историите са съвсем като казармените.


Нотариус, който заверява документи в „ офис “ в микробус, паркинг за 3 лева на стартират час, който несъмнено печели повече от чалгаджийница в Студентски град, тенекиени бараки за застраховки и еко такси, през които минават милионни обороти, и опашки, които се образуват от предходната вечер, а дори и от събота за понеделник. Плюс мургави амбулантни търговци, предлагащи джобни електрошокове и ножове. Случва се около новия си автомобил някой лидер да се снабди с моторна резачка да вземем за пример (и този образец е същински и скорошен).

Това е едно от тези места в столицата, чието битие председателстващата Съвета на Европейски Съюз България не би могла по никакъв метод да изясни на другите страни-членки. А може би таман по тази причина трябваше да го включи в културната стратегия на председателството. Бездруго насреща има офиси на Министерството на културата, там е и Музеят на социалистическото изкуство.

В този ред на мисли – една концепция от мен. След като безумието на КАТ в „ Дървеница “ най-сетне бъде прекъснато, прословутите „ канали “ да бъдат превърнати в музей на прехода. Където, несъмнено, почетно място би трябвало да заемат и някои катаджийски атрибути…

Така описаната картина, несъмнено, не е от през вчерашния ден, а от дълги години. Просто при започване на всяко лято се утежнява до немай къде.

На този декор „ неочакваната инспекция “ на вътрешния министър Валентин Радев и неговия заместител Стефан Балабанов в четвъртък беше последвана от забележителни констатации. „ Те откриха редица проблеми, за отстраняването на които ще се търсят бързи решения от професионалното управление “, заяви пресцентърът на Министерство на вътрешните работи.

Еврика! Това е все едно

да откриеш колелото и топлата вода по едно и също време.


И да обявиш откритието си на висок глас пред цялата страна. Нещо повече – да го направиш за следващ път.

„ Не мога да си обясня това успокоение – да гледаш по какъв начин хората висят по опашки, нервират се, тормозят се и да чакаш със мощ да пристигна някой да те кара да го променяш. В КАТ в София и в Пловдив колите се точат с часове. Нямали компютри. Допотопна работа. Нямали и тоалетни, какво им пречи да сложат химически. И уебсайт нямат, с цел да припомнят на хората по кое време да си сменят номерата. Стоят компании и правят тази работа. Държавата взема 2 лева, а банката за тях – 3. Няма пос терминали. Архивът им е в мазе. Всеки си е направил столче и си работи. “ Това установи министър председателят Бойко Борисов предходната година по същото време. Да не би пък по тази причина в този момент да се оказа с 10 акта… Разбира се, това беше неуместен образец от следващия сериозен проблем на „ Пътна полиция “ – със системата за отчитане на платените санкции.

Все отново прави му чест на министър Радев, че се е изправил лице в лице с изнервените жители, които мигновено са го на…товарили с неприятностите си. И най-много, че пресцентърът на вътрешното министерство заяви за това знаменателно събитие, и то придружавайки известието с богат и категоричен снимков материал.

„ КАТ – София е тотална вреда “, написал жител до министъра във фейсбук, което преляло чашата. Но Радев осъзнал и друго: „ Една жена от 3 часа сутринта чака. Ами, като се изключи че чака и си губи времето, тя сега не работи, а ни изкарва заплатите на нас – държавните чиновници “. Господин министър, в природата нищо не се губи.

Загубата за едни е облага за други.


Следващия път наминете и през кафенетата в белия блок откъм „ Драган Цанков “ и ще видите там печелившите с техните дебели ланци и скъпи спортни екипи.

Ще ми се цялата история в действителност да беше премислена въведения към идната вест за деня – че регистрацията на коли ще се извади от КАТ и ще премине към транспортното министерство.

Според информацията на „ Труд “ към тази концепция са се обединили представители на разнообразни институции и неправителствени организации, взели участие в 3-часово съвещание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на сигурността на придвижването по пътищата, ръководено от вътрешния министър. Според формалното известие на Министерство на вътрешните работи специалистите са се срещнали с концепцията първичният обзор за техническа редовност и регистрацията на МПС да преминат под контрола на Изпълнителната организация „ Автомобилна администрация “ (бившата ДАИ).

Предвид „ славата “ и на тази институция, вероятността не наподобява по никакъв начин розова. Но най-малко демонстрира някаква мисъл в посока смяна на статуквото.

Има и други оферти.


Регистрациите на коли да се вършат в общинските служби, които са 24 в София и няма да има скупчване, предложи през седмицата Борис Гаврилов, ръководител на Българския авто съюз. Той уточни, че също така по този начин общината незабавно ще си прибира и пътния налог. Според него за сличаване на номерата и за инспекция на техническото положение могат да се употребяват пунктове за годишен механически обзор и това също ще лишава минути, а не часове очакване.

Важното е да не стане като с Румяна Бъчварова, която през 2015 година като Министерство на вътрешните работи началник имаше план да извади в обособена работа отвън министерството регистрацията на МПС, както и издаването на документи за идентичност. Обаче пристигнаха следващите предварителни избори…
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР