Предложената от ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел обяви, че първото

...
Предложената от ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел обяви, че първото
Коментари Харесай

Мария Габриел: Първото ми искане като премиер ще е освобождаването на Иван Гешев

Предложената от ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел разгласи, че първото искане на държавното управление й, в случай че бъде определено, ще е за освобождението на основния прокурор Иван Гешев от поста му , " поради уронването на престижа на правосъдната власт ".

Това заяви самата Габриел в Народното събрание преди началото на срещите й с представители на политическите сили по първия мандат. Тя показва и 10 от най-спешните целта за проектокабинета й.

" На първо място проект за излаз от политическата рецесия и работещо държавно управление, нормализация на работата на институциите. Второ, стабилизиране на обществените финанси и приемане на бюджета. Трето - правосъдна промяна, приемане на главните закони - механизъм за следствие на основния прокурор, промени в КПКОНПИ и нейното делене на комисия с проверяващи функционалности и комисия по лишаване на нелегално добито имущество. Нещата даже не би трябвало да стопират до тук, а да се стигне и до конституционна промяна ", съобщи Габриел.

Като четвърта основна задача тя открои " справяне с инфлацията и растежа на цените, както и приемане на България в еврозоната ".

" Шесто - превъзмогване на двегодишното забавяне по оперативните стратегии - стратегия за развиване на селските региони и Плана за възобновяване и резистентност ", сподели кандидат-премиерът.

Седми приоритет ще е " възстановяване на сигурността на българските жители, превъзмогване на битовата престъпност, войната по пътищата, миграционния напън, участието в Шенген, рационализация на армията, интензивно присъединяване на България в общата европейска политика за сигурност и защита, съблюдаване на уговорките на страната, свързани с участието ни в НАТО ".

Като осми приоритет тя открои модернизацията на страната в областта на образованието, науката, нововъведенията, културата, в стратегически браншове, свързани със зеления и цифровия преход, в това число цифровизация на обществения бранш. 

" Девети приоритет е превъзмогване на районните разлики посредством целеустремено деяние за стимулиране на умения съгласно потребностите на пазара на труда “, посочи претендентът за министър председател на ГЕРБ-СДС.

Габриел уточни, че приоритет е и запазване и възстановяване на здравето с ефикасна здравна политика, дейно присъединяване на България в европейската задача за битка с рака и проекта за деяние за битка с рака, справяне с провокациите с предварителната защита, достъпа на лекуване, както и новите технология и прецизната медицина
" Работещо държавно управление "
 „ Посланието ми е да работим дружно с българска тактика на трите ААА – упоритост, престиж, ангажимент “, акцентира Мария Габриел. 

" Амбиция да покажем, че сме способни да съставим държавно управление с екип , чиито решения не се спускат, а се основават и извършват взаимно . Ангажимент към българите, да работим по този начин, че хората да имат по-спокойно всекидневие и по-достоен живот. Искаме да водим разговор, който да извърши със наличие тези думи, ще си задаваме и неуместни въпроси. Чрез разговор ще се преодолеят разлики, с цел да утвърдят сплотяващото. Правителството би трябвало да е знак на упоритост, престиж и ангажимент ", разяснява тя.

„ За мен е същинска чест да застанем пред цяла България и да кажем, че желаеме работещо държавно управление “ , сподели Габриел.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР