Предложената от депутати от Европейската народна партия Резолюция относно 80-годишнина

...
Предложената от депутати от Европейската народна партия Резолюция относно 80-годишнина
Коментари Харесай

Ковачев и Йорданов инициатори на Резолюция срещу тоталитарните нацистки и комунистически режими

Предложената от депутати от Европейската национална партия Резолюция по отношение на 80-годишнина от началото на Втората международна война и смисъла на европейското възпоменание за бъдещето на Европа, ще бъде подложена на спор и гласоподаване в Страсбург в сряда и четвъртък. С авторски принос към текста са и българските евродепутати от ЕНП, вносители на Резолюцията, Александър Йорданов от Съюз на демократичните сили и Андрей Ковачев от ГЕРБ, а нейни основатели са депутати от Литва, Латвия и Естония. Сред вносителите са още и депутати от Германия, Италия, Полша, Румъния, Гърция, Унгария, Хърватия и Словакия.

В Резолюцията се акцентира, че Втората международна война е почнала като непосреден резултат от нацистко-съветския контракт за ненападение от 23 август 1939 година, именуван още Пакт Молотов-Рибентроп и тайните протоколи към него. Така нацисткият и комунистическият режими довеждат до всеобщи убийства, геноцид, депортации и загуба на живот и независимост през XX век в мащаби, невиждани до тогава в човешката история.

В Резолюцията се показва надълбоко почитание към всяка жертва на тези тоталитарни режими и се приканват всички европейски институции да създадат всичко допустимо, с цел да подсигуряват възпоменанието и оценката на ужасяващите тоталитарни закононарушения против човечеството. В тази връзка резолюцията упорства да се осъждат изрично и най-силно актовете на експанзия, закононарушения против човечеството и всеобщи нарушавания на правата на индивида, осъществени от тоталитарните нацистки и комунистически режими.

Авторите на Резолюцията приканват всички държави-членки на Европейски Съюз да създадат ясна и кардинална оценка на закононарушенията и

експанзиите, осъществени от тоталитарните комунистически режими и нацисткия режим,

като в същото време показват угриженост по отношение на възхода на извънредно десни и извънредно леви придвижвания в държавите-членки на Европейски Съюз. Те приканват държавните управления на страните членки да положат старания за повишение на осведомеността на младото потомство за трагичните последствия от тоталитарните режими. В тази връзка те оферират на Европейската комисия да даде ефикасна поддръжка, в това число и финансова, за планове възстановяващи достоверната историческа памет и възпоменание в държавите-членки.

Важен и настоящ за България е текстът на резолюцията, в който се акцентира, че страните от Източна и Централна Европа с присъединението си към Европейски Съюз и НАТО освен са се завърнали в европейското семейство на свободните демократични страни, само че и са показали невиждан триумф, благодарение на Европейски Съюз, в промените и социално- икономическото си развиване.
В Резолюцията се акцентира също по този начин, че Русия остава най-голямата жертва на комунистическия тоталитаризъм и че нейното развиване към демократична страна ще бъде възпрепятствано, до момента в който държавното управление, политическият хайлайф и пропагандата в нея продължат да възхваляват комунистическите закононарушения и да популяризират руския тоталитарен режим. Руското общество, се споделя в Резолюцията, би трябвало да се помири със своето трагично минало.

По гледище на евродепутата от Съюз на демократичните сили Александър Йорданов в резолюцията са включени т.13 и 14, в които се обръща особено внимание на продължаващото потребление на знаци на комунистическия тоталитарен режим в общественото пространство, както и за търговски цели и се припомня на държавните управления, които подценяват тази незаконна проява, че доста европейски страни към този момент са забранили потреблението, както на нацистки, по този начин и на комунистически знаци. В т.14 на Резолюцията се споделя, че „ продължаващото битие в някои държави-членки на монументи и паметни плочи в общественото пространство (паркове, площади, улици и т.н.), прославящи руската войска, която в тези страни е била окупатор, основава условия за деформиране на истината за следствията на Втората международна война и за пропагандиране на тоталитарната политическа система.„

В парламентарната група на ЕНП Резолюцията среща цялостно утвърждение и поддръжка. Дебатът и гласуването по нея в пленарна зала в сряда и четвъртък в Страсбург ще покажат до каква степен евродепутатите от останалите парламентарни групи са в положение да поддържат такова бъдеще на Европа, в което да няма място за неокомунистически и неонацистки доктрини. И в което да не се позволява деформиране на истината за историята на тоталитаризма, каквито опити за сьжаление през днешния ден следим в България и които са част от съветската хибридна война против нашата страна. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР