Предложената нова Методика за формиране на цените за ползване на

...
Предложената нова Методика за формиране на цените за ползване на
Коментари Харесай

КЗК откри висок риск от монопол при новото формиране на цените за ползване на автогарите

Предложената нова Методика за образуване на цените за прилагане на автогари лимитира конкуренцията. Това демонстрира инспекция на Комисията за защита на конкуренцията, оповестена на 10 юни. Антимонополистите са разкрили в наредбите на закона висок риск от корист с господстващо състояние на пазара на автогарово обслужване под формата на налагане на голословно високи цени.

Комисия за защита на конкуренцията регистрира, че превозвачите наложително употребяват автогарите против възнаграждение, като в обитаемоте места с повече от една автогара кметът на съответната община дефинира автогарата, която е начална, междинна или последна спирка по маршрута. Имайки поради, че по-голямата част от притежателите на автогари реализират активност и като автобусни превозвачи, автогарите биха могли да се възползват от своето състояние и да наложат голословно високи цени за автогаровите услуги.

В известието на комисията е конкретизирано същи по този начин, че: "Цената за прекосяване през автогара се дефинира на база на разноски и рационална облага като в същото време са планувани оптимални цени за съответната категория автогара. Комисия за защита на конкуренцията смята, че автогарите от една и съща категория нямат едни и същи разноски. Това се дължи на разликите в равнището на заплатите в другите обитаеми места и на плануваните в нормативната уредба условия към съответната категория автогари, които са минимални. Максималните цени са предопределени да предпазят автобусните превозвачи от възнаграждение на голословно високи цени за автогарово обслужване, само че това не е належащо при съществуване на метод за пресмятане на разходоориентирани цени. "

Отделно, Комисия за защита на конкуренцията е решила, че оптималните цени лимитират конкуренцията, създавайки предпоставки за намаление на качеството на автогаровите услуги. И предлага на законодателите да отхвърля съответните текстове от Закона за автомобилните транспорти, както препоръчаната методика.

От Комисията дефинират, че плануваното в Проекта превозвачите да заплащат за услугата "продажба на билети " посредством гише на автогарата при възнаграждение на услугата "преминаване през автогара " също лимитира конкуренцията. По този метод превозвачи, които не употребяват услугата по продажба на билети или са избрали опцията с наемане на гише, заплащат без съображение за услуга, която не е в действителност употребена. В тази връзка би трябвало да се има поради, че обвързването на два продукта или услуги от страна на предприятия с господстващо състояние, каквито са притежателите на автогари, може да съставлява корист с господстващо състояние.

Според Комисия за защита на конкуренцията сходно обвързване може да докара до увеличение на разноските за прекосяване през автогара. Освен това, съществуването на опция за продажба на билети без спомагателни разноски може да докара до това всички автобусни превозвачи да стартират да оферират билетите си посредством автогарите вместо посредством организации и други медиатори, което би сложило последните в неподходящо състояние.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР