Предложената нова Наредба на регионалното министерство няма да реши основните

...
Предложената нова Наредба на регионалното министерство няма да реши основните
Коментари Харесай

Мая Манолова: Новата наредба на МРРБ не решава изцяло проблема с високите и несправедливи сметки за вода

„ Предложената нова Наредба на районното министерство няма да реши главните проблеми, които имат жителите с ВиК сдруженията, тъй като там не се взема решение главният проблем – за справедливостта при образуването на сметките за вода. Напротив, ще се появят нови междусъседски разногласия и разправи, вследствие на това, чакам и жалбите до омбудсмана и до другите институции да се усилят. “ Това сподели омбудсманът Мая Манолова на проведената от нея социална полемика по проблеми на жителите при образуването на сметки за вода.

Целта на форума беше да бъдат прегледани и разисквани проблемите, които произтичат от Наредба № 4 от 14 септември 2004 година на Министерство на регионалното развитие за изискванията и реда за присъединение на потребителите и за прилагане на водоснабдителните и канализационните системи, както и на новата Наредба, препоръчана за публично разискване от районното ведомство.

Манолова осведоми, че в институцията постъпват стотици тъжби, в които хората недоволстват най-много от несправедливото в допълнение включване към техните сметки на разход вода „ общо ползване “.

„ Има нарастване с всяка последваща година на тези тъжби, като през 2017 година те са се нараснали два пъти по отношение на 2018 година По-точно, постъпилите тъжби през 2017 година са 488, в това число, една огромна част от тях са групови, от цели обитаеми места и от цели етажни собствености, като половината от тях се отнасят до разхода „ общо ползване “. Така е и през 2018 година, като през първите осем месеца те са 313 тъжби, от които 142 във връзка с разхода „ общо ползване “, акцентира публичният бранител.

Мая Манолова акцентира, че аргументите за образуване на този разход са неналичието на самостоятелни водомери, съществуването на механически неизправни уреди за премерване, декларирането на парцели като необитаеми, в които действително се използва вода, неосигуряването на достъп за действително отчитане на водомерите, на течове, обири и други Тя уточни още, че нормативната уредба позволява и двойно заплащане на отговорностите за вода.

Омбудсманът добави, че във всеки годишен отчет за активността на институцията тези проблеми са посочени с съответни рекомендации за тяхното превъзмогване, само че даже и новата Наредба на Министерство на районното развиване и благоустройството няма да позволи този проблем, тъй като няма правдивост при новия метод на разпределение на потребената вода, както и че не се обезпечава баланс сред ползите на жителите и ВиК сдруженията.

„ Най-важното, което липсва в наредбата, е смяна в несправедливия принцип добросъвестният консуматор да заплаща с изключение на личното си самостоятелно ползване и разход вода „ общо ползване “, заключи Мая Манолова.

Според нея новата разпоредба резервира порочната процедура да не се дава опция на жителите да сключат самостоятелни контракти с ВиК операторите, както и неналичието на контракти сред етажната благосъстоятелност и ВиК сдружението, което е в нарушаване на Закона за контролиране на ВиК услугите, съгласно който „ се утвърждават общи условия на договорите за даване на ВиК услуги на потребителите “, до момента в който текстът, с който продължава да борави новата разпоредба е „ обществено известни общи условия “, които още веднъж ще се утвърждават без публично разискване след оповестяване на интернет-страницата на съответното ВиК сдружение.

Манолова изрази противоречие и с разпределянето „ по равно “ на спомагателния разход „ общо ползване “ на всеки един от парцелите в постройка етажна благосъстоятелност и даде за образец стара жена, която живее в гарсониера и ще би трябвало да заплаща колкото едно 5-членно семейство в тристаен апартамент или търговски обект.

„ Наредбата има и текстове, които биха основали предпоставки за лобизъм. Например, задължението на всички жители отсам и отсега нататък да могат да слагат единствено и само водомери на отдалечен доклад. Мисля, че е противоречив въпросът до каква степен това е належащо в дребните обитаеми места анализът на това по какъв начин работят тези уреди за отдалечено отчитане при топлофикациите не води до еднопосочни заключения “, безапелационна бе Манолова.

По време на форума, и жители, и потребителски организации обявиха несъгласието си с новата разпоредба, защото „ няма да реши проблемите с високите фактури “.

Управителят на блок 200 от кв. „ Красно село “, чийто поданици неотдавна получиха сметки сред 1 700 лв. и 3 000 лв., получи обществено опрощение изпълнителния шеф на „ Софийска вода “ и уверението, че ще бъдат поправени след спомагателната инспекция по техния случай.
Зам.-министърът на Министерство на регионалното развитие Малина Крумова съобщи, че всички оферти ще бъдат деликатно прегледани и взети под внимание в новата разпоредба.

В полемиката участваха още Вяра Костова от Комисията за отбрана на потребителите, адв. Елена Гоцева от Българска национална асоциация „ Активни консуматори “, Димитър Деков – ръководител на Сдружение за правна помощ на потребителите, инж. Емил Георгиев – изпълнителен секретар на Федерация на потребителите в България, Анжелика Цокова и Георги Христов от Гражданско придвижване „ Днес “, Емил Златков и Вангел Цилев от Български потребителски център, инж. Георги Владов – заместник-председател на Съюз на ВиК операторите в Република България и шеф на ВиК Видин, Васил Тренев – изпълнителен шеф на „ Софийска вода “ АД и неговият сътрудник Любомир Филипов – шеф на „ Стратегически и партньорски планове “, представители на ВиК оператори от Благоевград, Шумен, Ямбол и десетки жители.
 dsc_0055  dsc_0046  dsc_0034
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР