Предлагат нови промени в Кодекса на труда, които предвиждат служителите

...
Предлагат нови промени в Кодекса на труда, които предвиждат служителите
Коментари Харесай

Какви права имаме при работа от вкъщи?

Предлагат нови промени в Кодекса на труда, които плануват чиновниците да не дават отговор на служебни имейли, когато не са в работно време. Това ще се случва независимо от уговорения метод на работа – от разстояние, хибриден или в пространствата на работодателя. 

„ Алиансът на софтуерната промишленост приема с огромен почит предложенията на Министерството на труда и обществената политика за споразумяване е регламентиране на изискванията на труд от разстояние, което в днешно време е извънредно належащо. Същевременно установяваме някои притеснителни регламентации, които нарушават гъвкавостта “, сподели ръководителят на Управителния съвет на Алианса на софтуерната индустрия Андреана Атанасова в студиото на „ България заран “.

Като образец тя уточни условието, въвеждано в Кодекса, да се уточни мястото на работа в самостоятелния трудов контракт. Според нея това лимитира в огромна степен опцията на работещите от разстояние да се местят на разнообразни места.

„ Това би могло да бъде по-гъвкаво. Да, има практики, когато мястото се урежда в самостоятелните контракти, само че това е, когато имаме регламентирано непрекъсната работа от разстояние.  Нашето предложение беше да се направи диференциация сред непрекъснато или непостоянно полагане на труд от разстояние . Не беше възприето “, изясни Атанасова пред  Bulgaria ON AIR .

Целта на уреждането на въпроса за безвредни и здравословни условия на труд би трябвало да е ангажимент на работодателя. С  въвеждането на условия за регламентиране на изискванията на работа от разстояние условието пада върху служащия , посочи ръководителят на Управителния съвет на Алианса на софтуерната промишленост.

„ В препоръчаните промени на Кодекса на труда се регламентират правата на служащия да има правото на така наречен „ изключване “. Виждаме проблем, който слага в неравностойно състояние тези, които ще правят работа от разстояние и тези, които работят на място в офис “, съобщи Атанасова.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР