Предлагат намаляване на скоростта по първокласните пътища от 90 на

...
Предлагат намаляване на скоростта по първокласните пътища от 90 на
Коментари Харесай

Вземат книжка веднага при удар на завой

Предлагат понижаване на скоростта по първокласните пътища от 90 на 80 км/ч

Поне 50 часа кормуване за брошура

Ще се прави одит за сигурността на пътищата

В градовете ограничаването може да е 30 км/ч

При произшествия на завой виновният водач мигновено да губи книжката си. И да си я връща след проверовъчен изпит, който да потвърди, че е научил разпоредбите за придвижване в завой.

Вместо досегашните 90 км/час скоростта на първокласните пътища да бъде 80.

Това са единствено част от ограниченията за понижаване на жертвите от произшествия у нас, които вътрешният министър Младен Маринов предлага за разискване. Идеите са част от визията “Нула жертви ”, която държавното управление утвърди предходната есен.

Завоите са едни от най-опасните места по пътищата в България, стимулира Маринов по-строгите санкции за такива произшествия. В интервала 2011-2017 година

на завои са

починали 1156

души, а са

ранени 10 917,

като всяка четвърта жертва е точно при случай в завой. Шокиращо е, че 49% от жертвите на злополука в завой са при така наречен единични катастрофи, което е в действителност изпускане на завоя и изхвърчане на автомобила от пътя. 39% от жертвите пък са при преден удар поради изпреварване в завой.

Според претекстовете на Министерство на вътрешните работи данните показвали неведение и неумение за шофиране в завои.

Намаляването на скоростта по първокласните пътища от 90 на 80 км/ч е аргументирано в документа с обстоятелството, че свалянето на скоростта единствено с 1 км понижава с 3% злополуките и с 4-5% жертвите. Младен Маринов дава образец с Франция, където такава мярка е въведена по първокласните двулентови пътища предходната година и към този момент дава резултат.

Максималните санкции за превишена скорост да се постановат не при превишение над 50 км/ч, а при над 40 км/ч, е друго от предложенията на вътрешния министър. Идеята в този случай е наказването да бъде унифицирано, а да не зависи от това дали нарушаването е в обитаемо място, или отвън него.

При тези огромни надвишения на оптималната позволена скорост се предлага лишаване на книжката за месец, снемане на регистрацията на автомобила за още толкоз, лишаване на 13 контролни точки и санкция от 1000 лева За всякакво нарушаване на разпоредбите за придвижване,

когато в колата

се возят хора,

да се лишават

15 точки,

с цел да се понижи смъртността измежду пасажерите, предлага още шефът на Министерство на вътрешните работи. Наказанието през почивните дни пък наложително трябвало да включва лишаване на 10 точки от талона на водача. Мотивът е, че през уикендите смъртността на пътя е с 20% по-висока.

В сряда държавното управление утвърди част от ограниченията в проекта, които да бъдат приложени още през тази година. Те обаче са ориентирани основно към обезопасяване на пътищата, а ограниченията за дисциплиниране на водачите са оставени за идващ стадий. Одобрените решения целят основаването на безвредна система за придвижване по пътищата, обясниха пред “24 ча ” специалисти от Министерския съвет. Ще бъде изменена системата на образование на новите водачи, планува решението на министрите от през вчерашния ден. Това е една от най-спешните задания и министерствата на образованието и това на превоза имат период до края на март да показват предлагането си за нова стратегия за образование.

Увеличение на

часовете за

кормуване ще

бъде заложено

сигурно

в нея. В момента наложителните часове по кормуване са 31, а би трябвало да станат най-малко 50, написа към тази мярка в документа за авансово координиране на вътрешния министър.

До лятото на тази година би трябвало да има национална стратегия, която да успокоява придвижването при нахлуване на пътя в обитаемо място, планува друга от утвърдените от държавното управление ограничения. Мярката ще важи за обитаемоте места, през които придвижването минава директно. За входовете им се предлага слагането на

острови или

кръгови

придвижвания, които

да убият

скоростта

До лятото пък Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие би трябвало да дават посредством закон права на общините да дефинират характерни правила за пътното придвижване на тяхна територия. Това ще даде опция на общините да вкарват ограничаване от 30 км/ч по улиците вместо сегашните 50. Местните управляващи по този начин ще са и по-свободни да трансформират дизайна на пешеходните пътеки с острови или “спящи служители на реда ”.

Предвидено е също общините да имат правото да управляват спазването на Закона за придвижване по пътищата на тяхна територия. Тази мярка би трябвало да им даде опция да употребяват настоящето си видеонаблюдение за налагане на санкции на пътни извършители, както желаят кметовете на огромните градове.

Министерство на вътрешните работи, Министерство на регионалното развитие, здравното и транспортното министерство би трябвало да основат координационен център, който ще командва пътното придвижване при спешни обстановки. Той ще следи за тапи и огромни произшествия и ще пренасочва придвижването на останалите коли. Центърът ще поема ръководството на трафика и при мощни снеговалежи, които постановат затваряне на пътища, с цел да бъдат почистени.

До ноември Министерство на регионалното развитие би трябвало да внесе стратегия за обезопасяване на пътищата против челни удари. А до лятото би трябвало да е в действие наложителното одитиране на сигурността на пътищата. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР