Предлагат големи отстъпкиФалшиви сайтове зарибяват клиенти на Черния петък, предупреди

...
Предлагат големи отстъпкиФалшиви сайтове зарибяват клиенти на Черния петък, предупреди
Коментари Харесай

Фалшиви сайтове обират клиенти

Предлагат огромни отстъпки


Фалшиви уеб сайтове зарибяват клиенти на Черния петък, предизвести ГДБОП. Създават се дни преди акцията, нормално на няколко езика и оферират огромни отстъпки, като най-често се популяризират в обществените мрежи.

“Кухите ” уеб сайтове се разпознават по това, че съставляват една “гола ” интернет страница, на която липсва действителен търговец, склад и активност и имат много пай живот – за към месец, два. През този интервал киберпрестъпниците основават необятна рекламна акция – посредством банери в други уеб сайтове и реклами в обществени медии. В тях нормално отстъпките са огромни, като обяснението е, че ниските цени се дължат на дългия интервал на доставка – над 40-50 дни. Така киберпрестъпниците заблуждават и успокояват жертвите си, изясняват специалистите от ГДБОП.

След като “кухата ” страница събере парите от осъществените към нея “покупки ” и рекламната й акция завърши, тя бива изтрита и повече не може да бъде открита. Седмици по-късно клиентите стартират да чакат “закупените ” артикули и когато те не бъдат доставени, схващат, че са станали жертва.

Данните на отдел “Киберпрестъпност ” при ГДБОП демонстрират, че броят на уеб страниците менте нараства над 10 пъти преди огромни празници.

Парите, платени от жертвите, нормално постъпват в банкови сметки в Китай и континенти, отвън Европа, което мощно затруднява тяхното възобновяване.

Затова от ГДБОП поучават, откакто бъде осъществена покупка, клиентите да ревизират къде тъкмо са получени техните средства и в случай че се усъмнят, да изискат канселиране на транзакцията.

Преди да пазарувате пък е добре да ревизирате историята на уеб страницата посредством източници в интернет. Пример за подобен, в който може да наблюдавате от по кое време съществува даден уебсайт, е www.centralops.net.

Потребителите би трябвало да внимават и дали не им пробутват имитации (т.нар. реплики) на международно известни търговски марки на дрехи, устройства, екипировка за зимните и други спортове и така нататък

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР