Предлагат 2000 евро за монтажист на климатици в Германия Работната

...
Предлагат 2000 евро за монтажист на климатици в Германия Работната
Коментари Харесай

3000 лв. заплата ще задържи хората тук

Предлагат 2000 евро за монтажист на климатици в Германия

Работната заплата остава главната причина за обмислянето на над 1 млн. българи да изоставен страната. Между 1000 и 3000 лева е възнаграждението, което би задържало част от тези хора в България. Това сподели Ивайло Калфин, консултант на еврокомисаря по бюджет и човешки запаси и някогашен вицепремиер, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.
Калфин уточни, че освен растеж на заплатата би задържал българите у нас. Той разясни, че огромна част от обмислящите миграция търсят по-добро здравно обслужване, обществена среда и сигурност.
" Хората явно търсят живот и работа в по-сигурна и предвидима среда. По-високи заплати, опция за по-добро обучение, по-висока сигурност и по-добро опазване на здравето са част от полезностите, които търси един българин отвън България. Обратно би го върнала смяна във всички тези индикатори ", уточни той.
Калфин добави, че трудовият пазар в Европа към този момент е все по-достъпен и над 90% от обмислящите да изоставен страната са се насочили точно към европейски страни.
Той разясни, че миграцията с просветителни цели не заема значителен дял, защото европейското обучение е налично от дълго време.
Калфин сподели още, че се следи повишен дял на по-възрастните хора, смятащи да изоставен страната и да прекарат предпенсионните си години, работейки отвън България.
Той конкретизира, че освен неналичието на работа е претекст, в огромна част от случаите хората не съумяват да намерят работа по съответна специалност.
Обмислящите да изоставен страната не са единствено от региони с ниска икономическа интензивност, разясни Калфин, има и такива от регионални региони, в това число и София.
Според него на българския пазар пък са нужни висококвалифицирани чиновници от чужбина, а ниската работна заплата и привличането с нея на нискоквалифицирани фрагменти не би могло да бъде дълготраен развой.

Източник: dnes.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР