Предлаганите от правителството промени в Закона за радиото и телевизията

...
Предлаганите от правителството промени в Закона за радиото и телевизията
Коментари Харесай

Финансират на нов принцип БНТ и БНР

Предлаганите от държавното управление промени в Закона за радиото и малкия екран са импортирани в Народното събрание, заяви БНР.

С тях се планува нов принцип на финансирането на БНР и Българска национална телевизия - не както до момента на час стратегия, а съгласно чистите разноски.

Ясно е написана задачата на публичните медии. Вместо дотация, те ще получават трансфер от държавния бюджет, който се дефинира годишно за компенсиране на чистите им разноски от реализираните медийни услуги и действия в осъществяване на публичната им задача и издадената лицензия за възлагане на социална услуга.

Отменят се наредбите, свързани с активността на Фонд „ Радио и телевизия “, който от влизането в действие на закона по този начин и не стартира да действа - към този момент 22 години.

Предвижда се и да бъде повишен от три на пет години мандатът на генералните шефове и на членовете на управителните препоръки на двете публичните медии.

В случай, че мандатът на общоприет шеф бъде преустановен, това да става и с останалите членове на управителните препоръки и те ще извършват своите пълномощия до встъпване в служба на новите УС, плануват проектопромените.

Предвижда се, че в едномесечен период от влизането в действие на този закон генералният шеф на БНР, надлежно на Българска национална телевизия, предлага на Съвета за електронни медии за одобряване членове на управителните препоръки, с които да бъдат подписани контракти за ръководство.

Правят се промени, свързани с отговорностите и договорите за възлагане на ръководството на генералния шеф и на членовете на управителните препоръки.

Законопроектът е създаден от работна група, основана със заповед на министъра на културата и включваща представители на заинтригуваните институции.

В него са отразени текстовете, които бяха признати в окончателния вид от работната група през юни предходната година, само че не попаднаха в показания за публично разискване от Министерството на културата план.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР